Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OCDE anunță declinul casei de mijloc: creşterea salariilor nu ţine pasul cu mărirea costurilor pentru locuinţe, educaţie şi asistenţă medicală

populatie

Clasa de mijloc din ţările dezvoltate se contractă, în condiţiile în care creşterea salariilor nu ţine pasul cu mărirea costurilor pentru locuinţe, educaţie şi asistenţă medicală, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite Reuters, relatează News.ro.

Citește și: SUA vede cu ochi buni înăsprirea reglementărilor Germaniei în domeniul rețelelor 5G

Majoritatea oamenilor din cele 36 de state membre ale OCDE fac parte din clasa de mijloc, definită de organizaţie drept gospodării cu venituri cuprinse între 75% şi 200% din medidia naţională.

Cu toate acestea, ponderea acestora s-a redus de la 64% în anii ’80 la 61% în prezent, în ţările membre ale OCDE pentru care sunt disponibile date, potrivit unui raport al organizaţiei, numit “Under Pressure: The Squeezed Middle Class” (Sub presiune: Clasa de mijloc strivită)

Clasa de mijloc a scăzut cu fiecare generaţie, 68% din generaţia baby-boomers - cei născuţi în perioada 1942-1964 – aparţinând clasei de mijloc când aveau 20 de ani, comparativ cu 60% în cazul generaţiei millennials, care include persoane născute între anii 1983-2002.

OCDE atribuie declinul clasei de mijloc parţial stagnării câştigurilor, veniturile medii crescând cu o treime mai puţin comparativ cu venitul mediu al celor mai bogaţi 10% dintre oameni, în ultimii 30 de ani.

Costurile au urcat mai rapid decât inflaţia pentru piloni majori ai clasei de mijloc, cum sunt locuinţele. Potrivit OCDE, costurile pentru locuinţe au crescut în ultimele două decenii de trei ori mai rapid compaativ cu venitul mediu pe gospodărie. Gospodăriile din clasa de mijloc au cheltuit mai mult şi pentru educaţie şi sănătate.

În acelaşi timp, angajaţii se confruntă cu o nesiguranţă mai mare a locurilor de muncă, agravată în ultimii ani de creşterea automatizării, despre care OCDE afirmă în prezent că pune în pericol unul din şase locuri de muncă din clasa de mijloc.

Peste 20% din gospodăriile din clasa de mijloc cheltuiesc mai mult decât câştigă, recurgând tot mai mult la datorii pentru a-şi finanţa stilul de viaţă.

”Astăzi, clasa de mijloc seamănă tot mai mult cu o barcă pe o mare agitată. Guvernele trebuie să asculte îngrijorările oamenilor şi să protejeze şi să promoveze standardele de viaţă ale clasei de mijloc”, a afirmat preşedintele OCDE, Angel Gurria, într-un comunicat.

Pentru a îmbunătăţi situaţia clasei de mijloc, OCDE recomandă investiţii în training, pentru creşterea potenţialului de venituri şi negocierea colectivă a salariilor.

OCDE mai sugerează transferul poverii fiscale de la veniturile obţinute prin muncă la cele obţinute din câştigurile de capital, proprietăţi şi moşteniri, în timp ce taxele pe venituri ar trebui să fie progresive.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.