Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL - CCR îi face de râs pe parlamentarii care au votat eliminarea pensiilor de serviciu: Gafe în lanţ în Parlament

judecator CCR

Curtea Constituțională a României susține că legea privind abrogarea pensiilor speciale are un caracter „profund eterogen”, vizând statute profesionale diferite, și că actul normativ adoptat nu are la bază nicio documentare sau fundamentare. Mai mult, procedurile parlamentare au fost neconstituţionale, parlamentarii nefiint atenţi nici măcar la propriile regulamente.

Într-un comunicat remis presei miercuri, CCR a anunțat că judecătorii au admis, cu unanimitate de voturi, obiecțiile de neconstituționalitate şi au constatat că Legea privind abrogarea pensiilor speciale este neconstituţională, în ansamblul său.

Potrivit judecătorilor, legea are un caracter profund eterogen.

„Curtea a reținut, în esență, că legea criticată are un caracter profund eterogen, vizând statute profesionale diferite, precum și funcții de demnitate publică, tratate împreună din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a 'pensiilor speciale', fără a se respecta exigențele impuse atât din punct de vedere al formei specifice fiecărui domeniu de reglementare, cât și al fondului reglementărilor. Astfel, în procedura de adoptare s-a încălcat ordinea de sesizare a Camerelor Parlamentului cu privire la modificarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, precum și obligația constituțională de dezbatere a reglementărilor privitoare la drepturile deputaților și senatorilor în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului, cu consecința încălcării dispozițiilor art.65 alin.(2) lit.j) și art.75 alin.(l) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) din Constituție”, se arată în comunicat.

De asemenea, judecătorii CCR au stabilit că actul normativ adoptat nu are la bază nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, fiind încălcate în acest sens prevederile constituționale.

„Curtea a constatat în final că legea a fost adoptată și cu încălcarea caracterului general obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale, reglementat de art.147 alin.(4) din Constituție. Sub acest aspect, Curtea a statuat că potrivit dispozițiilor art.147 alin.(4) din Constituție, deciziile sale sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor, având aceleași efecte pentru toate autoritățile publice și toate subiectele individuale de drept”, se mai arată în comunicatul CCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.