Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficial UE, precizări privind scenariul unirii R. Moldova cu România

rador.ro
republica moldova ue

Seful delegatiei UE la Chisinau, Pirkka Tapiola, a declarat duminica, într-o emisiune la un post de televiziune local, ca 'nu este luat în calcul scenariul unirii Republicii Moldova cu România', a relatat Radio Chisinau în pagina sa electronica.

În acelasi timp, Pirkka Tapiola a subliniat necesitatea ca Republica Moldova sa aplice în continuare prevederile Acordului de asociere si de liber schimb cu UE si sa aprofundeze reformele pentru a se putea apropia de comunitatea europeana.

'Este important ca Republica Moldova sa profite de oportunitatile Acordului de asociere si sa continue reformele', a declarat diplomatul european, indicând ca Republica Moldova este abia la început de drum. 'Am semnat acordul, am început sa-l implementam, iar folosirea tuturor acestor oportunitati ne va apropia. Daca acordul va fi cu adevarat implementat, va aduce prosperitate. Iar pentru aceasta ne trebuie ceva timp. Profunzimea si calitatea relatiei Republicii Moldova cu UE depinde de profunzimea si calitatea reformelor. Restul se va rezolva de la sine prin faptul ca tara va merge în directia corecta, adica nici la est, nici la vest, ci doar înainte', a declarat Pirkka Tapiola.

În ceea ce priveste implicarea Bruxellesului în accelerarea reformelor în Republica Moldova, Pirkka Tapiola a raspuns transant: 'Moldova e o tara independenta. Noi nu ne putem implica. Stiu ca de multe ori se asteapta ca cineva sa vina aici si sa rezolve anumite lucruri. Asta nu se va întâmpla. Toate hotarârile depind de Republica Moldova, iar noi vom lucra în cadrul acelor reforme preconizate pentru a întreprinde reforme'.

' Nu putem sa intervenim dinafara chirurgical pentru a schimba politica tarii. Noi putem sa examinam aceste lucruri. Reformele nu pot fi aduse din afara, ca un miracol. Acestea trebuie sa fie dezvoltate în tara', a insistat el.

Referitor la scenariul unei eventuale uniri a Republicii Moldova cu România, seful delegatiei UE la Chisinau a mentionat ca scopul de baza este reîntregirea Republicii Moldova prin reglementarea conflictului transnistrean.

'Republica Moldova este o tara multietnica, diversa, multiculturala, care îsi construieste calea în contextul procesului de reglementare a conflictului transnistrean', a spus oficialul european. ' Noi lucram în baza independentei si suveranitatii Republicii Moldova, cu un statut special pentru regiunea transnistreana. Haideti sa ne axam pe aspectele care întrunesc consens în societate si sa nu facem speculatii. Este foarte important sa ne axam pe Republica Moldova', a lansat diplomatul european, citat de Radio Chisinau.

Declaratiile sale intervin pe fondul unui reviriment al ideii unioniste în Republica Moldova, unde în ultimul timp au avut loc mai multe marsuri la care au participat zeci de mii de oameni. În luna martie, un congres al Sfatului Tarii, la care au participat 1.750 de delegati si câteva sute de persoane din România, s-a reunit la Chisinau cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la votarea de catre Sfatul Tarii a unirii Basarabiei cu România.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.