Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oficiul European de Statistică: 'Cheltuielile guvernamentale în domeniul afacerilor economice au crescut în 2020, ca efect al pandemiei'

The Romania Journal
EUROSTAT

Cheltuielile guvernamentale totale cu afacerile economice în UE au reprezentat 6,1% din PIB în 2020, o creştere semnificativă faţă de 4,4% din PIB în 2019, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cheltuielile guvernamentale cu afacerile economice au fost afectate de pandemia de COVID-19 şi de măsurile guvernamentale adoptate pentru a compensa efectele acesteia, în special schemele de protejare a locurilor de muncă şi injecţiile de capital înregistrate ca transferuri de capital.

Cheltuielile cu afacerile economice au înregistrat o creştere solidă în rândul principalelor atribuţii ale cheltuielilor guvernamentale, urcând cu 33% şi majorându-se de la 615 miliarde de euro în 2019 la 821 miliarde de euro în 2020. Prin urmare, ponderea cheltuielilor cu afacerile economice în totalul cheltuielilor guvernamentale a urcat de la 9,4% în 2019 la 11,5% în 2020, ajungând la cea mai ridicată pondere din 1995.

La nivelul UE în 2020, categoriile din afacerile economice cu cea mai ridicată pondere în PIB au fost cheltuielile cu transporturile (2,3% din PIB), şi cheltuielile cu activităţi economice, comerciale şi de personal generale (1,9% din PIB), potrivit Agerpres.ro.

În 2020, cheltuielile guvernamentale cu afacerile economice raportate de statele membre UE au variat între 3,5% şi 11,3% din PIB. Cel mai ridicat nivel a fost în Croaţia (11,3% din PIB), Malta (10% din PIB) şi Grecia (9,9% din PIB), iar cel mai scăzut în Irlanda (3,5% din PIB), Germania (4,6% din PIB), Danemarca (5,1% din PIB), Finlanda (5,2%), Italia (5,4%), Cipru şi Lituania (ambele cu 5,6%), Suedia (5,7%), Luxemburg şi Slovacia (ambele cu 5,8%), Estonia (5,9%), Portugalia (6,2%) şi România (6,3%).

Cea mai ridicată pondere în PIB a cheltuielilor cu transporturile a fost în Ungaria (4,6%), Letonia (4,4%) şi Cehia (4,1%), iar cea mai scăzută în Cipru (0,7%).

Cea cea mai ridicată pondere în PIB a cheltuielilor cu activităţi economice, comerciale şi de personal generale s-a consemnat în Grecia (5,5%), Austria (5%) şi Malta (4,8%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.