Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oltenia, noua capitală a prosumatorilor: Care sunt regiunile care găzduiesc cele mai mari comunităţi de mici producători-consumatori de energie?

basilica.ro
panouri solare inginer constructii energie verde surse regenerabile

Peste 20% dintre prosumatorii înregistraţi la începutul lunii noiembrie în România erau situaţi în zona Olteniei, aproape 2.600 de mici consumatori de energie din această regiune alegând să devină producători prin intermediul energiei solare, arată datele oficiale de la ANRE.

Scumpirea accelerată a energiei electrice i-a determinat pe mulţi consumatori să facă pasul spre zona de producţie, programele gvernamentele şi fondurile europene dispo­nibile pentru aceste proiecte oferind un impuls suplimentar. Datele oficiale arată că până la finalul acestui an, România ar putea ajunge la o comunitate de prosumatori, termenul asociat consumatorilor de energie care devin producători, de 15.000 de membri, saltul fiind spectaculos în comparaţie cu cei 1.700 de prosumatori care existau în februa­rie, în România, scrie ZF.

Dincolo de Oltenia, a doua zonă ca număr de prosumatori este cea deservită de Electrica Transilvania Sud, care acoperă judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Aici sunt circa 2.000 de prosumatori, ceea ce reprezintă circa 16% din numărul total de la începutul lunii noiembrie.

Moldova este regiunea care acum găzduieşte a treia cea mai mare comunitate de prosumatori, circa 1.600 de astfel de mici producători de energie fiind conectaţi la firele Delgaz Grid, potrivit Mediafax.ro.

Programul guvernamental care susţine montarea de instalaţii solare de mici dimensiuni, Casa Verde Fotovoltaice, este derulat prin intermediul Admnistraţiei Fondului de Mediu. Deşi gândit ca un instrument de dezvoltare a pieţei, acesta a dus la blocaje majore, ultimul episod având loc pe 22 decembrie. Atunci, platforma informatică pentru înscrierea proiectelor nu a funcţionat, din acel moment aplicaţiile fiind suspendate.

“Reluarea înscrierilor va fi stabilită şi comunicată ulterior pe site-ul instituţiei. Ne cerem scuze pentru situaţia creată”, se arată pe site-ul AFM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.