Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS publică un raport cheie despre originea virusului Sars-Cov-2

timesofisrael.com
vaccin covid-19 coronavirus sars-cov-2

Experţii OMS trimişi în ianuarie în China să studieze originea pandemiei covid-19 urmează să publice un raport - elaborat împreună cu experţi chinezi - ”foarte probabil” săptămâna viitoare şi nu săptămâna aceasta, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, relatează AFP, informează News.ro.

”Raportul nu este pur şi simplu gata”, a anunţat un purtător de cuvânt OMS, Christian Lindmeier, într-o conferinţă de presă la Geneva.

”Ceea ce auzim de la membrii misiunii este că raportul va fi publicat foarte probabil săptămâna viitoare”, a adăugat el.

Publicarea acestui raport este foarte aşteptată.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

OMS a anunţat iniţial că echipa de experţi, care a stat patru săptămâni în Wuhan, urma să difuzeze rapid un raport preliminar, iar apoi un raport final.

Proiectul documentului preliminar a fost abandonat în februarie, fără explicaţii veritabile.

Apoi directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunţat, la 5 martie, că raportul va fi publicat în săptămâna lui 15 martie, a promis să informeze statele membre ”înainte de publicarea” acestui raport şi să le prezinte concluziile.

OMS a fost însărcinată printr-o rezoluţie adoptată în 2020 de către membrii organizaţiei să studieze originea SARS-CoV-2, noul coronavirus care cauzează boala covid-19, în colaborare cu experţi chinezi.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

Selectarea specialiştilor a durat mult timp, iar experţii, recunoscuţi de către colegii lor în diverse specialităţi, s-au putut duce în China abia în ianuarie, în urma unor discuţii îndelungate între Beijing şi OMS.

”Aşa cum ştiţi, cu aceste rapoarte, cu cât sunt implicate mai multe persoane, cu atât există mai multe persoane care au un cuvânt de spus”, a subliniat marţi Christian Lindmeier.

Raportul ”urmează să fie finalizat. Ei (experţii) vor să o facă corect, iar noi aşteptăm raportul final”, a insistat el.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Într-o lungă conferinţă de presă, la Wuhan, la încheierea misiunii, experţii OMS au pezentat diverse ipoteze de lucru cu privire la modul în care virusul care cauzează covid-19 a trecut de la animal la om.

Ei au părut atunci să excludă ipoteza potivit căreia virusul ar fi ”scăpat” de la Institutul de Virusologie din Wuhan, aşa cum acuza Guvernul lui Donald Trump, o ipoteză pe care o catalogau extrem de improbabilă.

Însă directorul OMS a rectificat imediat tirul şi a anunţat că ”toate ipotezele rămân pe masă” în explicarea originii pandemiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.