Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS vine cu clarificări în privința potențialului cancerigen al cărnii roșii

tva-carne

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) s-a aparat joi în legatura cu faptul ca a facut apel la consumatori sa nu mai manânce carne, dupa publicarea unui studiu care face o legatura între consumul de carne rosie si mezeluri si cresterea riscului de cancer.

Bazându-se pe mai mult de 800 de studii, Centrul international de cercetare asupra cancerului al OMS (International Agency for Research on Cancer, IARC) a clasificat luni produsele prelucrate din carne, cum sunt mezelurile, în categoria agentilor 'cancerigeni pentru om', în timp ce carnea rosie - care, potrivit centrului, include carnea de porc si de mânzat - a fost clasificata ca 'probabil cancerigena'.

Acest studiu 'nu cere oamenilor sa nu mai manânce carne prelucrata, ci indica faptul ca reducerea consumului unor astfel de produse poate reduce riscul de cancer colorectal', a precizat OMS într-un comunicat difuzat joi.

Agentia ONU citeaza cercetari care atribuie 34.000 de decese pe an alimentatiei bogate în carne procesata. Aceasta este o cifra scazuta în comparatie cu milioanele de decese anuale atribuite fumatului, cu cele 60.000 de decese anuale atribuite consumului de alcool si cu cele peste 200.000 de decese cauzate de poluarea aerului. Însa stadiul actual al cercetarii stiintifice 'nu permite' determinarea unei cantitati sanatoase pentru consumul de carne, spune OMS.

La începutul anului viitor, expertii 'încep sa ia în considerare implicatiile pentru sanatatea publica a ultimelor progrese ale stiintei si la locul carnii procesate într-un regim alimentar sanatos', a comentat OMS.

Producatorii de carne din întreaga lume au respins violent raportul IARC. Ministrul australian al agriculturii l-a numit o 'farsa', în timp ce North American Meat Institute a acuzat IARC ca 'a rastalmacit cifrele pentru a atinge un anumit rezultat', mai noteaza AFP.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.