Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omul lui Ponta lovește din nou în presa din SUA după vizita americanilor la București

Europarlamentarul Laurențiu Rebega (Pro România), un apropiat al lui Victor Ponta, a publicat un al doilea editorial în presa din Statele Unite, referindu-se de această dată la spinoasa problemă a exploatării resurselor energetice din Marea Neagră.

Rebega este politicianul român care s-a întâlnit deja din decembrie 2017 cu Devin Nunes, preşedintele Comitetului Permanent pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor din SUA, acesta fiind oficialul american care a condus delegația de ieri a congresmanilor venită pentru discuții cu premierul Dăncilă la Palatul Victoria. Congresmanul republican Devin Nunes este de altfel cel mai mare apărător al lui Donald Trump în conflictul acestuia cu aripa democrată din FBI. Este interesant că editorialul lui Rebega apare a doua zi după vizita lui Nunes și a delegației americane la București, una din temele discuțiilor fiind tocmai viitorul resurselor energetice din Marea Neagră.

Citește și: Rebega, întâlnire cu un apropiat al lui Trump

În editorialul său din presa americană conservatoare, intitulat: ”Dosarele Mării Negre – Bătălia din războiul etern al energiei”, Rebega informează publicul american că ”în ultimele luni, în România dar și în alte țări europene, s-a vorbit mult despre rezervele de gaze naturale din platoul continental al Mării Negre din zona economică exclusivă a României. Despre aceste rezerve de gaze se știa de mult, încă din anii 80 ai secolului trecut. Prospecțiunile mai recente ale unor firme occidentale au evidențiat mai exact dimensiunile și posibilitățile practice de exploatare. Majoritatea acestor amănunte au trecut neobservate până de curând, când în Parlamentul României s-a dezbătut legea off shore. În acel moment, spiritele s-au inflamat și au căpătat o coloratură politică evidentă. În esență s-a declanșat în presă o campanie care acuză factorii de decizie de o presupusă intenție de a oferi pe gratis unor companii străine o bogăție românească. În fața acestei acuzații, guvernul a răspuns prin amendamente la legea în cauză, amendamente considerate nesatisfăcătoare de către opoziție”.

Citește și: Conservatorii republicani din SUA promovează partidul lui Ponta

Europarlamentarul Pro România arată însă că ”situația trebuie așezată într-un context mai larg și ar fi o greșeală să o interpretăm doar prin prisma conflictelor politice interne din România. Mai precis, lumea și în special Europa, se află într-un război mascat asupra resurselor de energie. Mai ales de când Statele Unite au devenit un exportator de petrol și gaze, producătorii tradiționali (statele din Golf, Rusia, Venezuela, etc.) se găsesc într-o situație foarte dificilă. Perspectiva ca rezervele din Marea Neagră să fie controlate și eventual exploatate de către zona geopolitică Nord-Atlantică creează, bine înțeles, schimbări importante pe tabla de șah a resurselor energetice. Pentru Romania însă, și nu doar din perspectiva parteneriatului strategic Romania-SUA, ci și a intereselor geopolitice și de securitate pe termen lung ale Bucureștiului, implicarea SUA în zona Marii Negre, inclusiv din punct de vedere economic, nu este numai dezirabilă, ci și necesară. România are nevoie de Statele Unite și de resursele, expertiza și securitatea SUA în scenariul evoluției sale energetice”.

Europarlamentarul atrage atenția că ”din momentul în care dezbaterea a intrat în topul agendei publice, foarte multe voci au invocat ideea că aceste resurse pot fi lăsate bine-merci acolo unde sunt și că nu ar trebui exploatate decât în momentul în care statul român va putea să o facă el însuși în așa fel încât să își însușească tot profitul. O asemenea poziție este prostească, neînțeleaptă și naivă. După părerea mea, aceasta este o atitudine lipsită de înțelegerea lumii contemporane și a viitorului. În acest moment legăturile între state, între state și companii, între companii, între state și cetățeni, etc. au devenit atât de complexe încât a judeca în termeni economici rudimentari, este catastrofal. Cei care au o minimă înțelege a economiei mondiale actuale știu foarte bine că valoarea unui anumit activ depinde în foarte mare măsură de piață și contextul politic global. În aceste condiții, amânarea sine die a unei decizii de exploatare a unei resurse energetice din Marea Neagră poate să însemne pur și simplu ratarea unei oportunități istorice”.

În orice caz, explică Rebega, datele despre rezervele din Marea Neagră sunt bine cunoscute. ”A crede în posibilitatea ca ele să rămână nefolosite ar fi o dovadă de naivitate. Dacă nu este permis accesul companiilor americane în zonă, mai există o altă mare putere care să fie interesată și care nu va sta prea mult pe gânduri să își croiască drum înspre Marea Neagră. Vorbesc aici de Rusia, (de fapt expansiunea înspre Marea Neagra a Moscovei a început deja!) care, spre deosebire de o parte a clasei politice de la București, este foarte conștientă de miza imensă a acestor rezerve, și nu doar din punct de vedere economic, ci și din alte motive ascunse”, definitivează politicianul Pro România tabloul disputei.

Rebega concluzionează că ”România are șansa de a dezvolta parteneriatul strategic cu SUA și de a-i da o dimensiune economică mult așteptată și necesară. Rămâne doar ca luptele interne de pe scena politică tot mai agitata de la București să nu se transforme într-un blocaj al acestei oportunități istorice! Întreaga Europă, inclusiv România, are nevoie să își utilizeze resursele de energie în prezent și nimeni nu este mai capabil și mai bine pregătit să lucreze cu noi ca America”, își încheie europarlamentarul Pro România editorialul din presa americană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.