Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONG-urile cer UE să intervină în problema delfinilor eșuați: Franța, Spania și Marea Britanie, incriminate de capturarea accidentală a mamiferelor

delfini

Mai multe organizaţii nonguvernamentale au făcut front comun împotriva capturării accidentale a delfinilor de ambarcaţiunile de pescuit solicitând autorităţilor de la Bruxelles să facă presiuni asupra a 15 state membre, printre care Franţa, Spania şi Regatul Unit, pentru a le determina să ia măsuri pentru protejarea acestor mamifere marine, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.ro.

Într-o scrisoare adresată directorilor de serviciilor pe probleme de Mediu şi Pescuit din cadrul executivului european, 25 de organizaţii nonguvernamentale, printre care France Nature Environnement, ClientEarth sau Seas at Risk, au făcut apel la demararea procedurii de constatare a încălcării dreptului comunitar împotriva a 15 state.

CITEȘTE ȘI: Sucul de aloe, între mit şi adevăr: Ce beneficii are de fapt şi care sunt riscurile

"Delfinul comun este o specie protejată de lege, iar autorităţile s-au angajat să reducă semnificativ numărul delfinilor eşuaţi pe coastele franceze. Cu toate acestea, situaţia se înrăutăţeşte! În această iarnă, 1.200 de delfini au fost găsiţi eşuaţi pe coasta Atlantică, un record pentru această perioadă", a precizat Michel Dubromel, preşedintele France Nature Environnement, care deplânge într-un comunicat ''lipsa de reacţie a guvernului francez''.

ONG-urile solicită Comisiei Europene, garantul aplicării legislaţiei europene, să deschidă procedurile de infringement împotriva Franţei, dar şi a Belgiei, Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Germaniei, Irlandei, Lituaniei, Olandei, Poloniei, Portugaliei, Spaniei, Suediei şi Regatului Unit pe motiv că nu au respectat directiva referitoare la protejarea habitatelor naturale.

CITEȘTE ȘI: Unul dintre cele mai folosite medicamente poate fi fatal! Cum îți dai seama că ai o intoleranță la aspirină

Potrivit unui bilanţ realizat la sfârşitul lui aprilie de Pelagis, un observator francez specializat, dintre cele 1.200 de cetacee eşuate pe litoralul atlantic în perioada iernii, circa 85% au prezentat urme de captură accidentală.

ONG-urile solicită totodată Comisiei să impună închiderea activităţilor de pescuit ''riscante'' iarna viitoare, de la începutul lui decembrie până la finalul lui martie 2020, în special în ceea ce priveşte pescuitul cu setca şi traul.

"Potrivit directivei privind conservarea habitatelor, aceste state au obligaţia de a asigura o protecţie strictă a cetaceelor, astfel încât activităţile de pescuit să nu afecteze în mod semnificativ populaţiile acestui ordin de mamifere şi a minimaliza capturile accidentale", a subliniat Tatiana Lujan, avocată în cadrul ClientEarth.

Citește și: Codrin Ștefănescu a IZBUCNIT pe Raportul GRECO: 'Concluzie ilogică și bizară. Bine că nu ne cer să ne desființăm'

ONG-urile sunt preocupate de asemenea de starea populaţiilor de marsuini din Marea Baltică, specie aflată în pericol de dispariţie. Experţii au inventariat mai puţin de 250 de exemplare.

Organizaţiile solicită totodată Comisie Europene să ia ''măsuri urgente'' în marea Baltică, printre care interzicerea activităţilor piscicole în ariile marine protejate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.