Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU: 'Pandemia de coronavirus ar putea dubla în Africa Subsahariană numărul deceselor cauzate de HIV'

ONU

Numărul deceselor cauzate de HIV s-ar putea dubla în Africa Subsahariană dacă accesul bolnavilor la tratamente este perturbat de pandemia de noul coronavirus, a atras atenţia luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit AFP, potrivit Agerpres.

O perturbare de şase luni a accesului la antiretrovirale ar putea determina peste 500.000 de decese suplimentare în regiune pe o durată de un an, între 2020 şi 2021, adăugându-se la cele 470.000 de decese înregistrate în 2018, conform OMS şi ONUSIDA.

Ar fi un număr nemaiîntâlnit din 2008, când 950.000 de persoane au murit de SIDA în regiune.

În 2018, anul ultimelor date statistice disponibile, 25,7 milioane de persoane bolnave cu HIV trăiau în Africa Subsahariană, dintre care 16,4 milioane beneficiau de un tratament antiretroviral.

O întrerupere a campaniilor de prevenţie şi a accesului la îngrijiri medicale şi la tratamente ar putea să şteargă progresele realizate în prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil, în contextul în care numărul copiilor infectaţi a scăzut cu 43% între 2010 şi 2018, trecând de la 250.000 la 140.000 de copii.

Citește și: Scrisoare deschisă pentru Mircea Badea: ‘Nu vă permit să ne mai jigniți’

Infecţiile la copii s-ar putea înmulţi cu 37% în Mozambic, cu 78% în Malawi şi Zimbabwe şi cu 104% în Uganda.

"Există riscul ca victoriile obţinute în lupta împotriva SIDA să fie sacrificate în cursul luptei împotriva COVID-19", a tras atenţia directorul executiv al ONUSIDA, Winnie Byanyima, citată în comunicatul comun.

Într-un comunicat publicat săptămâna trecută, ONUSIDA a făcut apel la guverne "să nu slăbească eforturile de prevenire a HIV şi să garanteze că populaţia continuă să aibă acces la serviciile necesare pentru a evita orice infectare, discriminare şi act de violenţă, dar şi că este în măsură să se bucure de sănătatea sa sexuală şi de reproducere, precum şi de drepturile aferente".

"Pierderea la scară largă a veniturilor şi locurilor de muncă ar putea duce la o înflorire a relaţiilor sexuale contra cost, a comerţului sexual şi a exploatării sexuale. Acest lucru ar expune persoane la un risc crescut de contractare a HIV, dacă ele nu dispun de mijloace de a se proteja", îţi exprimă îngrijorarea agenţia.

De la apariţia virusului SIDA în urmă cu peste 35 de ani, 78 de milioane de persoane au fost infectate şi 35 de milioane au murit, conform ONUSIDA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.