Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Operatorii de transport și de sistem din Spania, Franța și Portugalia vor transforma rețeaua de gaze în rețea de hidrogen

traficmedia.ro
hidrogen verde

Operatorii de transport și de sistem (OTS) din Spania, Franța și Portugalia au semnat un acord pentru a stimula transformarea rețelei de gaze naturale într-o rețea de hidrogen, scrie offshore-energy.biz.

Concret, Enagás din Spania, REN din Portugalia și GRTgaz și Teréga din Franța conduc inițiativa numită Green2TSO, care are ca scop transformarea rețelei de gaze într-o rețea de hidrogen prin inovare deschisă.

Scopul proiectului este de a încorpora noi tehnologii care să permită dezvoltarea hidrogenului în rețeaua de transport.

Prin intermediul Green2TSO, consorțiul va realiza proiecte pilot, teste tehnologice și alte sarcini, pentru a accelera transformarea rețelei de gaze naturale. Domeniile prioritare vor fi tehnologiile de dezvoltare a sistemelor de detectare și măsurare a hidrogenului, compresia și stocarea la suprafață, precum și alternativele pentru acoperirea și curățarea conductelor.

Potrivit partenerilor, un proiect în domeniul detectării și măsurării hidrogenului condus de promotorii Green2TSO, denumit Green2TSO OPHTYCS, a fost deja ales de Comisia Europeană pentru a fi cofinanțat.

Green2TSO este aliniat la inițiativele Comisiei Europene Green Deal, Fit for 55 și REPowerEU, subliniind rolul OTS-urilor europene de a deveni purtători de hidrogen ca vector energetic eficient, sigur și curat, folosind infrastructura lor la scară largă.

Colaborarea dintre OTS-uri, o mișcare crucială

Potrivit directorului general al Enagás, Arturo Gonzalo, "colaborarea dintre OTS-uri, inclusiv în domeniul inovării, este crucială pentru dezvoltarea infrastructurii de gaze regenerabile în Europa". Gonzalo a adăugat că "acest acord se potrivește perfect cu obiectivul comun al Uniunii Europene de decarbonizare a economiei și de avansare în independența energetică, așa cum se afirmă în Strategia europeană REPowerEU". În plus, el a subliniat că "inițiative precum aceasta vor consolida capacitățile necesare pentru dezvoltarea activităților operatorilor de rețele de hidrogen (HNO)".

Thierry Trouve, directorul general al GRTgaz, a remarcat că "o colaborare puternică în domeniul cercetării și dezvoltării între OTS-urile de gaz este esențială pentru a accelera implementarea unei rețele de hidrogen sigure, flexibile și eficiente din punct de vedere al costurilor. Cu ajutorul Centrului nostru de cercetare și dezvoltare, RICE (Research and Innovation Center for Energy), GRTgaz va pune la dispoziție expertiză de înaltă calificare și instalații dedicate hidrogenului pentru a impulsiona și sprijini inițiativa Green2TSO în vederea finalizării viitoarei rețele europene de bază a hidrogenului".

Unul dintre primii piloni ai Coloanei vertebrale europene a hidrogenului este primul coridor de hidrogen din UE, care este în curs de dezvoltare de către acești patru OTS.

Proiectul H2Med

Așa-numitul proiect H2Med a fost propus în octombrie 2022 ca parte a coridorului energetic verde care va conecta Spania, Portugalia și Franța la rețeaua energetică a Uniunii Europene.

În decembrie 2022, Enagás, GRTgaz, Teréga și REN au semnat un memorandum de înțelegere (MoU) pentru a oficializa angajamentul țărilor de a dezvolta în comun conducta submarină de hidrogen între Barcelona și Marsilia. Gazoductul este programat să înceapă să funcționeze în 2030.

Cu ocazia marcării celei de-a 60-a aniversări a Tratatului de la Elysee, la 22 ianuarie anul acesta, Germania și-a anunțat planurile de a se alătura H2Med, care va avea capacitatea de a transporta până la 2 milioane de tone pe an (mtpa) de hidrogen din surse regenerabile, ceea ce reprezintă 10% din consumul estimat în Europa în 2030, potrivit REPowerEU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.