Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Opinie: Criza austriacă - o nesperată bulă de oxigen pentru Uniunea Europeană

Food Navigator
europa est austria italia ungaria romania bosnia polonia slovacia

În opinia lui Valentin Naumescu, doctor în ştiinţe politice, cutremurul politic din Austria este o nesperată bulă de oxigen pentru partidele pro-europene şi totodată un uriaş, ruşinos recul pentru naţionalişti şi eurosceptici.

contributors.ro:

Amintindu-ne că Henry Kissinger numea Austria „seismograful Europei”,ne vom gândi imediat la semnificațiile interne dar mai ales externe ale cutremurului politic major de la Viena. Să fie aceasta „lebăda neagră” care să dea lovitura de început populismului anti-european? Ce să însemne, deci, pentru UE prăbușirea Partidului Libertății din Austria (ce denumire înşelătoare), unul dintre partidele demult consacrate ale opțiunii naționaliste eurosceptice de pe continent, ale extremismului de dreapta, cu susținere binecunoscută din partea Rusiei? Cine a pregătit și livrat presei germane taman acum, cu doar câteva zile înainte de alegerile europene, acest cadou nesperat pentru partidele pro-europene? Cărui „stat paralel” (nu e obligatoriu să fi fost cel austriac…) trebuie să îi mulțumim pentru serviciul public de a fi devoalat adevărata față a extremiștilor, dincolo de ipocrizia și demagogia bună de sucit mințile alegătorilor prostuți?
Vicecancelarul Strache a părăsit așadar lamentabil scena politică, după apariția unei înregistrări în care face dovada mai mult decât limpede fie a apartenenței la grupări interlope, fie a unei stupidități care ne lasă nedumeriți cum un asemenea personaj de slabă factură (la fel ca și liderul istoric al acestui partid, Jörg Haider, decedat în 2008 într-un accident de mașină) a putut ajunge adjunctul șefului guvernului de la Viena. Iar implicarea malefică a Rusiei în politica democrațiilor occidentale este astăzi devoalată în chip clar, chiar dacă Putin (Rusia) „se jură că nu fură dar a fost prins cu rața în gură”. Desigur, apreciem și răbdarea tactică a celor care au deținut înregistrarea datând din 2017 și au ieșit cu ea abia acum (sau au cumpărat-o acum de la cei care o aveau de doi ani), pentru ca „deliciul” politic să fie maxim. Aș mai face doar comentariul că neașteptat de prompt și de inspirat a fost tânărul cancelar Sebastian Kurz, care, la doar 32 de ani, a avut prezența de spirit să ceară imediat și ferm președintelui van der Bellen alegeri anticipate (altfel le-ar fi cerut oricum opoziția și opinia publică), alegeri pe care cred că le va câștiga, în septembrie, mai clar decât pe cele din octombrie 2017, nemaiavând nevoie de cooptarea partidului de extremă-dreapta la guvernare.
Dar „ora exactă” a Uniunii Europene înseamnă mai mult decât cutremurul politic de la Viena. Înseamnă o serie de alte câteva teme importante, care definesc o Uniune aflată în plin proces de schimbare. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Afacerea expunerii întâlnirii de acum doi ani a liderului Partidului Libertăţii de extremă dreaptă, Heinz-Christian Strache, cu fata unui oligarh rus şi promisiunile sale de avantajare a Rusiei au fost expuse public, iar urmarea a fost demisia din poziţia de vicecancelar, căderea guvernului şi anunţarea alegerilor anticipate.
Cancelarului conservator Sebastian Kurz nu a putut trece peste finanţările ilegale şi corupţia de stat a aliatului său şi a lansat cel mai puternic semnal împotriva extremei drepte înaintea alegerilor euro-parlamentare: nu poţi face alianţă cu extremiştii, populiştii, euroscepticii şi partidele anti-sistem, mai ales cele finanţate direct de către Rusia.
Afacerea rămâne încă tenebroasă la nivelul detaliilor sale, şi e clar că nu presa a fost originea loviturii. Cineva înregistrase discuţia anterior, iar înregistrarea a fost lansată în spaţiul public la momentul oportun. Mai trebuie spus că Sebastian Kurz a dorit întotdeauna să transmită europenilor că-şi asumă responsabilitatea şi că Partidul Libertăţii nu mai e acelaşi de pe timpul lui Jorg Heider, iar Austria nu trebuie să mai treacă prin ostracizarea de atunci. Singura realizare a fost reducerea ilegală a ajutoarelor sociale în Austria la nivelul statului de origine, o altă aberaţie pentru care Austria nu a ajuns încă la Curtea Europeană de Justiţie.
Scandalul a izbucnit vineri după-amiază, când publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017. Imaginile îl arată pe Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu. Mai mult, Strache îi sugerează interlocutoarei sale achiziţia celui mai influent cotidian austriac şi înlocuirea unor ziarişti cu alţii mai apropiaţi de FPOe.
Lovitura are relevanţă europeană mai largă decât situaţia din Austria. Practic ea transmite clar lipsa de încredere şi ingerinţa rusă în raport cu partidele populiste, antisistem şi de extremă dreaptă şi stânga, dar şi faptul că sprijinul nu e deloc dezinteresat. Impactul unei asemenea lovituri de imagine ameninţă să se repercuteze ca într-un domino asupra tuturor partidelor populiste europene şi tuturor coaliţiilor unde se află asemenea partide în diferite state.(Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Transgaz, transportatorul național de gaze, a completat planul de dezvoltare a sistemului de transport al gaze naturale 2018-2027, așa cum i-a cerut acționarul majoritar Ministerul Economiei. Interesant este că printre proiectele prioritare apare Eastring, un gazoduct cu capacitate anuală de 40 miliarde metri cubi, promovat intens de Slovacia, și care ar presupune costuri uriașe, peste 1,6 miliarde de euro doar partea României.
Într-o primă fază, conducta ar urma să aibă o capacitate de 20 de miliarde de metri cubi, urmând să crească la 40 de miliarde metri cubi în a doua fază. Conducta ar urma să lege statele Uniunii Europene de vestul Turciei, "o zonă cu potențial foarte ridicat în a oferi gaze din diferite surse", traversând Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, potrivit documentului Transgaz.
Gazoductul este un proiect al Slovaciei, însă mare parte din conductă ar urma să traverseze România. În 2015, Slovacia a anunțat că dorește conectarea la gazoductul Rusia-Turcia, care traversează Marea Neagră, acum în plină dezvoltare. De aceea, a prezentat Rusiei acest proiect, care în Slovacia ar urma să fie gestionat de transportatorul Eustream. Vezi AICI mai multe amănunte. În noiembrie 2017, Slovacia a semnat cu Ungaria o declarație de intenție pentru construirea Eastring. Interesant este că în iulie 2017, Ungaria a anunțat că nu mai dorește ca BRUA să ajungă până în Austria, așa cum prevedea proiectul inițial, ci să redirecționeze conducta spre Slovacia. În februarie 2018, Transgaz și compania de transport din Slovacia au semnat un memorandum pentru dezvoltarea Eastring.
Un alt proiect interesant, deja în desfășurare, este construirea unei conducte care să lege sistemele de transport al gazelor din România și Serbia. Ar urma să fie finalizată în 2020 și se va lega de BRUA, faza 1. Practic, astfel va fi efectuat export de gaze în Serbia, după cum menționează și Transgaz.
În total, proiectele Transgaz sunt estimate la peste 4 miliarde euro în 10 ani. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.