Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orban, despre risipa de mâncare: 'Devine gunoi în multe state dezvoltate, în timp ce, în zone sărace, populaţii întregi sunt ameninţate de foamete'

Facebook
Ludovic Orban

Ziua internaţională de conştientizare asupra risipei alimentare semnalează un aspect anormal al raportării la alimente din partea unui număr semnificativ de oameni, dar provoacă, totodată, la găsirea de soluţii în vederea restabilirii echilibrului, a transmis, marţi, premierul Ludovic Orban. Ziua internaţională de conştientizare asupra risipei alimentare se marchează pe 29 septembrie, potrivit deciziei luate anul trecut în Adunarea Generala a Naţiunilor Unite, relatează Agerpres.

"Acum jumătate de secol şi chiar mai puţin, posibilitatea unei alerte mondiale în sfera risipei de alimente ar fi părut, probabil, bizară spre absurdă. Dar iată că lucrurile se schimbă în viteză şi, astăzi, mapamondul se află în situaţia de a constata că mâncarea devine gunoi în multe state dezvoltate, în timp ce, în zone sărace sau de conflict de pe glob, populaţii întregi sunt ameninţate de foamete", a afirmat Orban, într-un mesaj adresat cu acest prilej.

În opinia sa, prin marcarea unei astfel de zile, unele comportamente individuale se pot modifica.

"Sigur că statele vor rămâne preocupate de siguranţa cetăţenilor din punctul de vedere al accesului la hrană - chiar sub forma abundenţei, în cele bogate. Sigur că nu va scădea competiţia comercială în sfera produselor alimentare. Sigur că nu se va diminua preocuparea de a hrăni o populaţie mondială în creştere. Dar, se pot modifica nişte comportamente individuale, în sensul de a nu se face achiziţii care exced capacitatea de consum, şi pot fi create alternative la aruncarea alimentelor care urmează să expire, cu implicarea instituţiilor, societăţilor comerciale şi societăţii civile", a explicat prim-ministrul.

El a amintit că România este printre ţările europene care a adoptat, deja, un cadru legislativ menit să diminueze risipa

alimentară, iar pe continent a apărut conceptul băncilor de alimente, prin eforturile unor oameni şi ale unor entităţi interesate de reducerea risipei, coroborată cu sprijinirea celor în nevoie, fiind recuperat surplusul de alimente şi donat către organizaţii caritabile care sprijină persoane defavorizate, atât local, cât şi transfrontalier.

Citește și: Centrul de Transfuzie Bistriţa şi-a stopat activitatea, după ce 11 din 18 angajaţi au primit rezultate pozitive la Covid-19

Premierul Ludovic Orban a îndemnat la o conduită de consum moderată, astfel încât să se reducă la minimum cantitatea de alimente irosită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.