Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orban, strategie pentru controlul PNL. Cum ajung liderii de filiale la mâna Bucureștiului

Inquam Photos / Octav Ganea
ludovic orban rusine psd

Cu mandatul de președinte asigurat, Ludovic Orban pregătește  modificarea Statutului PNL pentru a  consolida autoritatea  conducerii centrale  asupra  teritoriului. Oficial, viitoarele măsuri ar trebui  să  reînvioreze partidul, în special  la nivel local, acolo unde liderii de filiale  au  intrat de multă vreme  în letargie. Deja  elaborate de comisia de statut și aprobate în ultimul Birou  Executiv,  noile prevederi statutare ar  fi trebuit să fie adoptate de  Consiliul Național de la Brașov, dar decesul liderului de onoare al partidului, Mircea Ionescu Quintus, a dus la amânarea acestei chestiuni  cu două săptămâni.

Înafară de  dreptul acordat numai foștilor  președinți aleși de a fi  membri cu drept de vot  în actualul Birou Executiv, forul restrâns de conducere al PNL,  Orban și apropiații săi  au pregătit noi măsuri. Și noi sancțiuni, menite să  reorganizeze politica de finanțe a partidului, dar și impulsioneze liderii de filiale  locale, și nu numai, să se implice mai mult în susținerea  acțiunilor de partid.

" De  ceva  vreme, partidul nici nu dă impresia  că e un  partid de opoziție. Sunt doar  câțiva  comunicatori la centru, în Modrogan și  în Parlament,  dar în teritoriu  lucrurile stau și mai nou. Liderii noștri  parcă  dorm pe ei",  a comentat, pentru stiripesurse.ro, unul din prim-vicepreședinții liberali care susțin  introducerea noilor măsuri.

Concret,  Statutul PNL urmează să fie modificat la capitolul financiar și  organizare. Filialele vor  fi obligate să nu mai cheltuie mai mult decât au în conturi pentru a nu mai  băga  partidul în noi datorii, care să se adauge la deja  existente, deloc  mici.

"Pentru o mai mare transparență, filialele vor trebui să întocmească  rapoarte de activitate financiară trimestriale, pe care vor avea  obligația să le publice pe site. Nu vor mai trebui să cheltuie mai mult decât au strâns din cotizații și donații. Ai  bani de apariții tv, bine,  te duci și în baza unui contract, mergi la tv. Nu,  nu angajezi partidul în  noi obligații financiare ca în trecut", ne-au explicat  surse din conducerea PNL.

Mai mult,  Statutul va prevede sancțiuni pentru fililalele care nu-și vor  achita  cotizațiile la centru în  termen de cel mult  șase luni. "Vrem să responsabilizăm  conducerile locale să-și regleze  politica de  cotizații și donații din partea  propriilor membri. Suntem partidul care stăm cel mai prost la acest capitol, care mereu nu are  bani  înainte de  un scrutin electoral. Epoca  împrumutării partidului pe  termen lung trebuie să se termine", mai susțin sursele citate.

În paralel, tot la trei luni, liderii de filiale trebuie să prezinte  conducerii din Modrogan, un bilanț al activității  organizației. "Opoziția trebuie să se facă nu doar la București, ci în fiecare județ.  Nu poți să stai pe margine și apoi să vii la  masă să ceri un loc fără să ridici un deget", au mai comentat aceleași surse.

În baza acestor  bilanțuri, Orban  și  restul conducerii BEx vor face  evaluări care  vor  cântări greu pe viitor, mai ales în întocmirea  viitoarelor  liste  cu  candidați eligibili pentru alegerile europarlamentare, locale și generale. Filiala care va sta prost la  acest capitol va suporta consecințele de  vigoare care pot   merge  până la pierderea dreptului de a  veni cu propriile propuneri de candidaturi  sau, mai grav, până la  depunerea  mandatului de către conducerea locală și  la reorganizarea organizației de către  conducerea   centrală.

Aceste modificări crează premisele schimbării pe viitor a liderilor de filiale aleși în cadrul  scrutinurilor interne înainte de ultimul Congres,  fie cu alți colegi din filială, fie cu alți liberali  parașutați de la centru sau  din  alt județ.

În acest sens, Orban și ai săi au de gând să elimine și restricțiile impuse îinainte de Congres. Dacă atunci  s-a interzis  cumulul de funcții politice - un liberal nu putea să mai fie și lider de filială și membru cu funcție în BEX sau BPN-ul partidului - , în prezent această prevedere va  fi eliminată din statut,  ne-au  dezvăluit sursele citate.

Odată cu această interdicție va  fi eliminată și cea care interzicea posibilitatea candidaturii la  șefia unei filiale locale dacă pretendentul  la funcție  era  din alt județ, cazul deputatului Florin Roman care vroia să candideze la șefia PNL Alba, deși era din Hunedoara.

Prin eliminarea acestor restricții și validarea lor la viitorul Consiliu Național,  se deschide calea eliminării liderilor locali indezirabili și  întăririi autorității lui Orban prin interpuși în teritoriu. În trecut,  practica trimiterii de emisari din partea conducerii centrale care să reorganizeze sau să preia frâiele filialei nu a fost deloc una rară și reprezenta mijlocul prin care cei de la București își asigurau controlul mai strâns asupra liderilor locali.  Se pare ca Ludovic Orban nu a uitat lecțiile predecesorilor săi și  vrea  să aplice o rețetă similară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.