Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ordinul de protecție se va emite și pentru violență psihică, hărțuire online, amenințare online, apeluri telefonice multiple în timpul nopții

Frank Hoermann / SVEN SIMON / AFP / Profimedia
violenta domestica bataie

Legea extinderii ordinului de protecție a fost adoptată în Senat cu un amendament cu privire la victime, în sensul că s-a introdus principiul că agresorul plătește. Ordinul de protecție, spune ministrul Justiției, Alina Gorghiu, se va emite pentru toate categoriile de victime.

Alina Gorghiu a declarat, joi, că legea extinderii ordinului de protecție a fost adoptată luni în Senat cu 83 de voturi, însă a fost susținut și a fost adoptat un amendament foarte important cu privire la victime.

„S-a introdus principiul că agresorul plătește. Fac un apel la Camera Deputaților să adopte această lege într-un termen rezonabil pentru că este foarte important să avem grijă de orice victimă din România și să pedepsim orice agresor”, a spus ministrul Justiției.

Cu privire la procedurile legate de emiterea ordinului de protecție și a ordinului provizoriu de protecție, acestea presupun anumite cheltuieli de judecată care la acest moment sunt avansate de stat. Alina Gorghiu spune că acest lucru nu ar trebui să fie așa.

„Sunt cheltuieli în cadrul ajutorului public judiciar. Ministerul Justiției a susținut că aceste cheltuieli nu trebuie să fie plătite de stat și mă bucur că Parlamentul României a preluat acest amendament pentru că au fost de acord cu principiul pe care l-am menționat și anume că nu e normal ca victima să plătească, nu e normal ca statul român să plătească, este firesc ca agresorul să fie cel care suportă cheltuielile”, spune ministrul.

Ea precizează că în România de azi sunt 160 de cazuri de violență domestică pe zi și că există, din păcate, și multe alte tipuri de violență care nu se circumscriu domeniului de violență domestică.

Astfel, potrivit ministrului Justiției, la nivel național, în primele 9 luni au fost emise 9.880 de ordine de protecție provizorii și 9.003 de ordine de protecție. Intervențiile la cazurile de violență domestică sunt în număr de 79.442, din care 37.417 în urban și 42.025 în mediul rural. Cu toate acestea, sunt încă femei care din frică sau din alte motive își ducă suferința în tăcere.

„Prin adoptarea noii legi și sper să se întâmple până la finalul anului, ordinul acesta de protecție provizorie și ordinul de protecție vor putea fi emise pentru toate categoriile de victime și pentru toate categoriile de violență, nu doar pentru violența domestică. E vorba și de violență psihică, de hărțuire online, de amenințare online, de publicarea neconsensuală a unor imagini intime, de apeluri telefonice multiple în timpul nopții, urmărirea în spațiul public, supravegherea locuinței unei persoane fără acordul acesteia, cu scopul de a intimida sau de a pune presiune psihică și exemplele pot continua”, a mai spus ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.