Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţia neguvernamentală Medici fără Frontiere părăseşte regiunea de graniţă dintre Polonia şi Belarus

imigratie

Organizaţia neguvernamentală Medici fără Frontiere (Médecins Sans Fronticres /MSF/) a anunţat joi că părăseşte regiunea de graniţă dintre Polonia şi Belarus din cauza blocării activităţii organizaţiilor care acordă asistenţă migranţilor şi refugiaţilor, relatează AFP.

Acest anunţ intervine după ce Polonia, la începutul lunii decembrie, a prelungit cu trei luni interdicţia de acces în regiunea de frontieră cu Belarus, impusă în septembrie după debutul crizei migraţiei în urma sosirii a mii de migranţi.

Într-un comunicat, MSF a precizat că a trimis o echipă de intervenţie de urgenţă în urmă cu trei luni pentru a ajuta migranţii şi refugiaţii care traversează frontiera între Belarus şi Polonia.

Dar organizaţia a decis să-şi retragă echipa 'după ce a fost împiedicată în mai multe rânduri de către autorităţile poloneze să acceadă în regiunea de frontieră împădurită, unde grupuri de persoane supravieţuiesc la temperaturi sub zero şi au nevoie disperată de asistenţă medicală şi umanitară'.

'Din octombrie, MSF a cerut de mai multe ori acces la zona supusă restricţiilor şi la punctele de trecere a graniţei în Polonia, dar fără succes', a explicat Frauke Ossig, coordonatoarea MSF pentru situaţiile de urgenţă în Polonia şi Lituania, potrivit Agerpres.ro.

'Ştim că încă mai sunt persoane care traversează frontiera şi se ascund în pădure, având nevoie de sprijin, dar, deşi suntem gata să-i ajutăm indiferent de unde s-ar afla, nu am reuşit să ajungem la ei în Polonia', a adăugat ea.

Ţările occidentale acuză Belarus de orchestrarea unui aflux de mii de migranţi la frontiera UE din vara anului trecut pentru a se răzbuna pe sancţiunile impuse după alegerile prezidenţiale contestate din 2020. Minskul respinge aceste acuzaţii şi reproşează Varşoviei că-i întoarce din drum în forţă pe migranţii care reuşesc să treacă frontiera.

'În cursul ultimelor şase luni, grănicerii polonezi au respins în mod repetat cu forţa migranţi şi refugiaţi spre Belarus, în pofida intenţiei lor de a solicita protecţie internaţională şi încălcându-le drepturile', denunţă MSF.

Migranţii au încercat să-şi croiască drum în regiune ascunzându-se în păduri, fără hrană, apă, adăpost sau haine călduroase. Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa în această zonă în 2021, potrivit organizaţiei citate.

Ca răspuns la tensiunile cu Belarus, Polonia a construit un gard de sârmă ghimpată şi a desfăşurat mii de soldaţi de-a lungul celor 400 de kilometri ai frontierei. Accesul în zona de frontieră rămâne interzis oricui nu are reşedinţă aici, inclusiv organizaţiilor neguvernamentale.

Săptămâna aceasta, guvernul polonez a anunţat că a ales primele trei companii care vor construi zidul ce va înlocui gardul de sârmă ghimpată provizoriu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.