Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OSCE dezbate importanţa egalităţii de gen în rândul forţelor armate

Întărirea prezenţei femeilor este benefică pentru forţele armate, întrucât diversitatea sporeşte eficienţa, au conchis participanţii la sesiunea Forumului de cooperare în domeniul securităţii al OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) care a coincis cu Ziua internaţională a femeii, se arată într-un comunicat al organizaţiei, preluat de agerpres.

Şeful Misiunii Permanente a României pe lângă Organizaţiile Internaţionale de la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, a subliniat în calitate de preşedinte al Forumului că s-a dorit ca sesiunea de la 8 martie să dea ocazia unei dezbateri cuprinzătoare, fiind invitaţi vorbitori cu rol operaţional în forţele armate şi în aplicarea politicilor de gen în rândul acestora.

SUA trimit puşcaşi marini în Siria pentru EXTERMINAREA Statului Islamic

Elena Raluca Radu, consilier pe probleme de gen în Ministerul Apărării din România, a amintit că unul din obiectivele-cheie ale planului pe 10 ani de implementare a rezoluţiei Consiliului de securitate al ONU privind femeile, pacea şi securitatea, plan ce a fost adoptat în 2014, îl reprezintă creşterea numărului de femei care participă la operaţiuni militare peste graniţe. "Participarea femeilor la misiuni internaţionale a fost încurajată constant", a subliniat Elena Raluca Radu, care a mai precizat că proporţia femeilor angajate în astfel de misiuni a ajuns la 10%.

La rândul său, Amy Grant, comandant în cadrul Forţelor aeriene ale SUA, a evocat progresele obţinute de ţara sa în ultimii ani în ce priveşte respingerea politicilor discriminatorii şi accesul femeilor la cariere în toate armele. "Egalitatea de gen este importantă pentru a putea analiza impactul conflictelor asupra femeilor, ceea ce poate duce la o schimbare de tactici pentru a limita consecinţele negative ale acestora asupra femeilor şi copiilor", a explicat ea.

Marcel Pesko, directorul Centrului pentru prevenirea conflictelor al OSCE, a pus accentul pe importanţa de a le susţine pe tinerele care decid să urmeze o carieră în domenii unde predomină prin tradiţie bărbaţii, cum sunt armata sau structurile de securitate.

Chişinăul este INFLAMAT după ultima măsură a Rusiei în Transnistria

Femeile sunt de multe ori împiedicate să urmeze o carieră de succes pe termen lung în rândul armatei, din motive familiale sau altele, dar, aşa cum o demonstrează iniţiativele Ministerului Apărării american, există soluţii în acest sens, cum ar fi concedii prelungite de maternitate şi paternitate, program prelungit la centrele de îngrijire a copiilor militarilor şi programe care susţin reluarea carierei după o întrerupere.

Vorbitorii au evidenţiat faptul că o îmbunătăţire a situaţiei în ce priveşte egalitatea de gen nu presupune doar respectarea unor cote, ci şi asigurarea de drepturi, responsabilităţi şi oportunităţi egale pentru bărbaţi şi femei şi selectarea personalului militar pe baza aptitudinilor profesionale, mai notează comunicatul OSCE.

România a preluat în ianuarie pentru un mandat de patru luni preşedinţia prin rotaţie a Forumului de cooperare în domeniul securităţii al OSCE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.