Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pacienții cu boli cronice n-au primit nici acum medicamentele promise de Ministerul Sănătății

medicamente

Alianța Pacienților Cronici din România a trimis o scrisoare deschisă ministrului Sănătății, Sorina Pintea în care îi cere să se asigure că protocoalele terapeutice pentru cele 19 noi medicamente care au fost incluse, în urmă cu o săptămână, pe lista medicamentelor compensate și gratuite vor fi publicate cât mai repede, scrie rfi.ro.

Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România, a declarat la RFI că pregătirea și publicarea protocoalelor terapeutice durează chiar și luni întregi, în condițiile în care pentru un bolnav cronic fiecare zi contează. De exemplu, spune acesta, nici acum, la trei luni după ce Guvernul a aprobat introducerea pe lista medicamentelor compensate şi gratuite a 16 noi molecule, destinate tratării mai multor tipuri de afecțiuni, nu au fost publicat protocoalele terapeutice.

"Absența protocoalelor terapeutice împiedică accesul la tratamente"

“Nu avem încă acces la terapii pentru că nu au fost elaborate protocoalele terapeutice. Degeaba se laudă ministerul că a făcut ceva pentru noi, dar noi nu avem acces la tratamente. Vor spune că medicii pot prescrie medicamentele din moment ce au apărut în Hotărârea de Guvern, în Monitorul Oficial. Dar, nu este adevărat! Medicii sunt destul de derutați deoarece, de multe ori, li s-au imputat aceste rețete și de aceea, până nu au clar protocolul terapeutic dat de Comisia Națională, nu vor prescrie aceste medicamente. Deci, avem medicamente, dar nu avem medicamente. Este un paradox. De aceea, i-am cerut doamnei ministru să intervină și să facă lucrurile clare. Nu ieșim pe sticlă să spunem că avem medicamente și pacienții nu beneficiază de aceste medicamente. Este o chestie populistă, așa o considerăm noi, în acest moment.”, a declarat la RFI, Cezar Irimia.

Cele 19 medicamente noi sunt necesare pacienților care suferă de boli grave, precum infecția HIV/SIDA, diabetul zaharat, boli neurologice degenerative şi inflamator -imune, pentru tratamentul bolnavilor incluşi în programul naţional de oncologie, în programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever, programul de transplant medular, programul de transplant renal şi transplantul combinat de rinichi şi pancreas.

În Scrisoarea Deschisă trimisă ministrului Sănătății, Alianța Pacienților Cronici propune ca odată cu publicarea Hotărârii de Guvern, prin care este actualizată Lista medicamentelor gratuite și compensate, să fie publicate simultan și protocoalele terapeutice. Acasta ar putea reprezenta o practică de succes în viitor, în condițiile în care comisiile de specialitate ar putea lucre la realizarea protocoalelor terapeutice imediat ce noile medicamente primesc aviz pozitiv din partea Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, se mai arată în documentul trimis Ministerului Sănătății.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.