DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Pandemia de COVID-19 a modificat politica de beneficii a companiilor

www.bugetul.ro
firme, afaceri

Traininguri, bonusurile pentru recomandări și asigurările de sănătate sunt principalele tipuri de beneficii care au crescut ca pondere în totalul companiilor, arată studiul Mercer – Total Remuneration Survey, care acoperă 408 companii și 114.235 angajați.

Pharma și IT rămân principalele domenii din România în care veniturile angajaților sunt peste media pieței generale.Clujul este, pentru al doilea an consecutiv, orașul din România în care angajații sunt cel mai bine plătiți (+10% față de media pieței generale), potrivit mediafax.ro.

Citește și: Raed Arafat vine cu cifre ÎNFIORĂTOARE și face un anunț de ULTIMĂ ORĂ: 'La un moment dat, toate spitalele vor primi pacienți COVID'

Studiul analizează salariul mediu din fiecare sector de activitate pe care îl raportează la nivelul pieței generale. Topul pe domenii este similar, ca ierarhie, cu cel consemnat în anul 2019, dar remarcăm consolidarea pe zona pharma, cu un nivel al remunerațiilor cu 26% peste media pieței.

“Pe lângă faptul că, în acest an, Pharma a fost printre domeniile care au crescut ca volum de business, un aspect particular poziționează această industrie în topul celor mai bine plătite din România: rolurile ocupate de medicii specialiști ridică mult media acestei industrii” explică Ana-Maria Gheorghe, Mercer Marsh Benefits, Talent Information Solution Leader, Romania.

Locul secund în top este ocupat de IT. Angajații din acest domeniu au venituri care depășesc cu 17% media pieței generale. În principal, pozitiile în legătură cu dezvoltarea de software, arhitectură și analiză de sistem, determină acest nivel peste medie.

Tot din perspectiva comparației cu nivelul veniturilor medii calculate la nivelul pieței, anul 2020 vine cu o ierarhie similară a celor mai bine plătite joburi. Astfel, cele mai bine plătite sunt pozițiile din departamente precum: IT (+22% față de media pieței), Management de proiecte (+17%), Corporate Affairs (+9%), Financiar (+7%). La polul opus, posturile din următoarele zone consemnează o medie a veniturilor sub media pieței generale: producție (-7%), relații cu clienții (-7%), distribuție (-5%).

Citește și: ANALIZĂ MĂSURI NOI propuse de Guvern pentru românii cu restanțe la plata datoriilor, din cauza pandemiei

Pentru al doilea an consecutiv, Cluj rămâne lider al topului orașelor în care angajații câștigă cel mai bine. Potrivit studiului, angajații din Cluj câștigă cu 10% mai mult decât media pieței generale. Locul secund este ocupat de București, angajații de aici câștigă cu 4% peste medie. Podiumul este completat de Ploiești (+1% față de media generală).

La nivel național, în 2020, cresterea reală a pieței salariale în toate industriile a fost de 6% (raportat la anul precedent). Pentru 2021 companiile anticipează o creștere medie de 5%.

Asigurările private de sănătate, trainingurile și bonusurile pentru recomandări au fost principalele beneficii care au consemnat creșteri (din perspectiva numărului de companii care le acordă) față de anul 2020, potrivit studiului.

„Anul 2020 este un an atipic și din perspectiva beneficiilor acordate de companii. Odată cu trecerea către work from home, organizațiile s-au reorientat către zona trainingurilor online. 94% dintre cele peste 400 de companii care ne-au transmis date acordă acest tip de beneficiu. Asigurările private de sănătate își continuă tendința de creștere pentru al 5-lea an consecutiv. Preocuparea companiilor pentru acest beneficiu este firească în actualul context. În plus, angajatorii au avut la dispoziție noi produse de asigurare, inclusiv cu acoperire COVID-19. Într-un context sanitar critic și în condiții economice dificile, este esențial pentru companii să aleagă implementarea unui program de beneficii optimizat cu sprijinul specialiștilor”, spune Silvia Dumitrescu, Manager, Mercer Marsh Benefits Romania:

Studiul TRS Special Edition sintetizează răspunsurile primite de la 109 organizații participante. Acestea au cifra de afaceri cuprinsă între 25-50 milioane euro. Industriile relevante din care fac parte companiile care au răspuns: producție (24%), bunuri de consum (24%), IT (8%), energie (6%).

Din perspectiva impactului crizei sanitare COVID-19 în structura și tipul beneficiilor pe care companiile le acordă, remarcăm creșterea preocupării în zona asigurărilor de viață și sănătate.

O companie din 10 plănuiește să-și diminueze numărul de personal. Dintre acestea, 30% se îndreaptă cu această măsură către departamentele din zona de vânzări, în timp ce 30% către zona de producție. 54% dintre organizații și-au schimbat planurile în legătură cu noi angajări în acest an, urmare a COVID-19. 70% dintre organizații au înghețat pentru anul 2020 procedurile de noi angajări urmare a crizei sanitare COVID-19, pe o perioada determinată. 41% dintre organizații au înghețat pe o perioadă nedefinită angajările sau până la atingerea unor parametri (ex. un anumit nivel al vânzărilor).

Implementarea modului de lucru de acasă a necesitat un efort suplimentar din partea organizațiilor. 6 din 10 companii nu aveau un sistem de tip work-from-home implementat și a fost nevoie să găsească soluții rapide de implementare. Acestea, au implementat work-from-home ca răspuns la criza sanitară COVID-19. În plus, 6% dintre organizații oferă angajațiilor compensații pentru costurile legate cu work-from-home în timp ce 6 din 10 organizații oferă alt tip de sprijin pentru buna derulare a activității de la distanță. În plus, 15% dintre organizații au concluzionat că munca de acasă a crescut nivelul productivității angajaților.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.