Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pandemia nu s-a terminat, masca ar trebui să fie un accesoriu obligatoriu pentru 6 - 9 luni, avertizează medicul Streinu-Cercel

Inquam Photos / George Calin
Adrian Streinu-Cercel
"Trebuie să luăm aceste lucruri cu măsură şi să nu considerăm că pandemia s-a terminat. Nu s-a terminat. Ea îşi vede în continuare de treabă şi ca atare, după părerea mea, masca ar trebui să fie un accesoriu obligatoriu pentru următoarea perioadă de timp, pe care eu o definesc în momentul de faţă ca fiind de circa 6 luni, dacă nu chiar 9 luni de zile", a spus Streinu-Cercel la dezbaterea Profit Health Forum, cu tema "Capacitatea sistemului medical de redresare şi rezilienţă post-COVID. Ce lecţii am învăţat în pandemie?".

El a adăugat că, în timpul pandemiei, "politicienii nu au ţinut cont" de sfaturile specialiştilor şi au "dat relaxări".

"Mi-aş fi dorit să nu fi avut un număr atât de mare de cazuri de îmbolnăvire, dar, din păcate, politicienii nu au ţinut cont de sfaturile doctorilor, ale specialiştilor şi au dat relaxări atunci când nu era cazul şi aţi văzut ce s-a întâmplat anul trecut. Din păcate, şi în momentul de faţă constatăm că s-a ridicat starea de alertă, dar virusul nu a fost informat. Pe virus nu l-a chemat nimeni la niciun palat să îi spună: pleacă de aici pentru că ţi-ai terminat treaba! Ca atare, suntem în continuare în pandemie şi lumea ar trebui să ştie acest lucru. Restricţiile iarăşi s-au ridicat şi acum constatăm că numărul de cazuri se înmulţeşte şi la camerele de gardă vin mereu pacienţi afectaţi cu COVID", a afirmat medicul.

Potrivit acestuia, unele unităţi medicale nu primesc pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, motivând că nu mai sunt unităţi COVID.

"O măsură foarte bună care a fost luată a fost aceea ca să nu se revină cu toate spitalele în sistem non-COVID de la început, ceea ce este un lucru bun şi ca atare majoritatea spitalelor de boli infecţioase au rămas în sistem COVID şi pacienţi au unde să se ducă. Constatăm că o serie de unităţi de management fac ce le trece prin cap, adică nu ţin cont de faptul că pacienţii trebuie văzuţi multidisciplinar şi spun: noi nu primim COVID pentru că noi nu mai suntem COVID", a susţinut preşedintele Comisiei de sănătate din Senat.

El a precizat că au apărut şi alţi viruşi, precum cel varicelo-zosterian.

"Au început celelalte virusuri să apară pe panoplia patologiei uzuale. (...) A apărut şi virusul varicelo-zosterian şi aşa se face că suntem într-o plină etapă evolutivă a epidemiei cu acest virus şi cei care sunt afectaţi sunt copiii, dar şi adulţii, adultul tânăr. Vreau să aduc la cunoştinţă tuturor că există vaccin antivaricelos, care este foarte bun şi care trebuie făcut, pentru că varicela la adult dă forme cât se poate de severe, inclusiv pneumonie hemoragică. Şi în contextul actual de COVID să uneşti astfel două virusuri cu agresiune directă asupra plămânului nu este un lucru foarte bun", a atenţionat medicul.

La rândul său, preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, a susţinut că "pandemia nu s-a terminat".

"Spitalele au trecut de la o etapă la alta, în contextul în care s-au adaptat fiecărei perioade, fiecărui val şi fiecărei nuanţe politice. (...) Cred că ce spuneam acum un an ar trebui să revedem şi anul acesta. Nu cred că sunt multe modificări şi spuneam că 80% din managementul unităţilor spitaliceşti ar trebui reevaluat", a evidenţiat medicul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.