Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Paprika drama la Budapesta

”Eu v-am făcut, eu vă omor” – așa a acționat Viktor Orban când și-a decapitat cele două favorite, pe care le impusese la vârful statului maghiar. Evoluțiile ulterioare – culminând cu protestul a zeci de mii de oameni, vineri seară, la Budapesta, cu violențe în fața partidului de guvernământ – arată că premierul ungur a înțeles consecințele scandalului de grațiere în cazul de pedofilie. Rămâne de văzut, însă, dacă le va putea și controla până la capăt. Pentru că scandalul continuă să facă victime: a demisionat șeful Bisericii Reformate, iar ginerele și șeful de cabinet al lui Orban sunt acuzați de corupție.

Tensiunea din societatea maghiară pare să-și fi găsit în cazul de pedofilie prilejul de a răbufni. Și nu e vorba atât de opoziție, cât mai ales de tabăra conservatoare, care se simte lezată într-unul din punctele ei cele mai sensibile și se vede trădată de unii din liderii în care a crezut cel mai mult. Se întoarce oare propaganda regimului Orban, ca un bumerang, împotriva celor care au lansat-o?

Zece băieței abuzați

Pe Katalin Novak, anterior ministru al Familiei, Viktor Orban a făcut-o, la cei numai 44 de ani ai ei, președinta țării, în mai 2022. Pe Judit Varga a desemnat-o, în 2019, la 39 de ani, ministru al Justiției – postură din care, timp de patru ani, Varga a fost vârful de lance al confruntării regimului de la Budapesta cu Bruxelles-ul, iar din vara trecută presa maghiară scria despre ea că va deschide lista FIDESZ pentru alegerile europarlamentare.

Criza actuală a fost provocată de dezvăluirile presei privind grațierea acordată în aprilie 2023, cu ocazia vizitei Papei Francisc la Budapesta, a unui fost director adjunct al unui cămin de copii, care fusese condamnat în 2022 la trei ani de închisoare, pentru că a mușamalizat acțiunile superiorului său – acesta fiind condamnat la opt ani închisoare pentru abuzuri sexuale asupra minorilor. ”Katalin Novák l-a grațiat pe complicele care îl acoperea pe fostul director pedofil al casei de copii din Bicske” – a titrat 444.hu, la 2 februarie, declanșând cutremurul politic.

Cel puțin zece băieți minori au fost, între 2004 și 2016, victimele directorului, care, ca într-o farsă sinistră, era, după 26 de ani în fruntea casei de copii, cetățean de onoare al orașului Bicske și deținătorul premiului Bárczy pentru protecția copilului. Curios e că cel care l-a propus pentru premiu a și insistat pe lângă președintă pentru grațiere: Zoltán Balog, șeful Bisericii Reformate din Ungaria, fost ministru timp de șase ani, mentor al lui Novak și unul din apropiații lui Viktor Orban. Urmare a scandalului, Balog a demisionat zilele trecute din fruntea Sinodului Bisericii Reformate.

A acționat chirurgical

Liderul de la Budapesta a făcut din protecția copiilor unul din punctele cardinale ale politicii sale. În 2021, a fost adoptată o lege care interzice orice menționare a homosexualității în fața minorilor în public, lege care sancționează, de asemenea, pornografia și pedofilia. De aici gravitatea cazului.

Cu un fler politic nealterat de cei 14 ani la putere – iar acesta e un fapt remarcabil – Viktor Orban nu a ezitat să-și sacrifice o parte din cercul de încredere pentru a-și salva partidul. A acționat chirurgical. Cu 48 de ore înainte de demisie, cele două amazoane se afișau relaxate la evenimente publice. Între timp, partidul de guvernare comandase sondaje telefonice în regim de urgență.

Numai câteva mii de oameni au protestat, în 9 februarie, în capitala maghiară față de grațierea prezidențială. A fost suficient, însă, pentru Orban să o convoace de urgență pe șefa formală a statului din Qatar, unde Katalin Novak se afla pentru a susține echipa Ungariei, la Campionatul Mondial de Polo de la Doha. Președinta s-a întors în toiul nopții și a doua zi a demisionat, urmată imediat de Judit Varga, cea care contrasemnase decizia de grațiere.

După o săptămână de la demisie, însă, iată că 50.000 de persoane au demonstrat, vineri seară, în sprijinul copiilor care au fost victime ale sistemului de protecție a minorilor. Protestul s-a încheiat prin ciocniri cu poliția în fața sediului FIDESZ. Manifestația nu a fost convocată de opoziție, ci de cele mai cunoscute figuri ale rețelelor sociale. ”Afară, acum, se plimbă monştri – o demonstraţie pentru victime, copii şi o societate sănătoasă”, aceasta a fost deviza protestului inițiat de influencerii maghiari.

”Statul este cel mai mare monstru” – s-a strigat în Piața Eroilor din Budapesta.

În dimineața imediat următoare, Viktor Orban a susținut primul său discurs public de la izbucnirea scandalului (interviul său obișnuit de vineri, la Radio Kossuth, a fost anulat), începând prin a recunoaște gravitatea momentului: ”2024 nu ar fi putut începe mai rău. Președinta Republicii și-a prezentat demisia Parlamentului. Este un coșmar. Ne obosește pe toți”.

”Viktor Orbán a fost foarte speriat”

Apoi le-a elogiat pe sacrificate: ”Cele două femei care pleacă au mai multă demnitate decât toți liderii stângii la un loc”. Demisia fiind, în opinia sa, decizia corectă, pentru că ”unitatea națională a fost ruptă”.

A urmat mesajul încurajator: premierul le-a transmis maghiarilor că sunt ”ca un espresso bun. Este nevoie de multă presiune pentru a stoarce ce este mai bun din noi înșine”. Și a trecut la lupta cu Bruxelles-ul, clamând, în perspectiva Președinției maghiare a Consiliului UE, din a doua jumătate a acestui an: ”Să facem Europa măreață din nou!”.

”Dacă Dumnezeu ne ajută, atunci spațiul de manevră al Ungariei se va extinde într-o măsură nemaivăzută de mult timp. Am dori ca Donald Trump să revină la președinție și să aducă pacea în jumătatea estică a Europei” – a fost concluzia optimistă a premierului maghiar.

Iată cum vede un site de opoziție, Telex.hu, discursul: ”Viktor Orbán a fost foarte speriat și cea mai importantă concluzie a discursului a fost că niciodată în ultimii ani prim-ministrul și regimul său nu s-au simțit atât de slabi și vulnerabili ca acum. De aceea, nici nu a vorbit prea mult despre stânga maghiară, ci a criticat UE”.

Publicația observă un aspect: Orban nu l-a menționat pe Péter Magyar, fostul soț al lui Judit Varga. Acesta și-a anunțat demisia din conducerea mai multor companii de stat, imediat după retragerea lui Varga din viața politică. ”Nu vreau nici un minut să fac parte dintr-un sistem în care adevărații responsabili se ascund în spatele fustelor femeilor (…) Nu vă fie teamă! Nimic nu durează pentru totdeauna”, a afirmat Magyar.

Două zile mai târziu, el a pus sub semnul întrebării îmbogățirea rapidă a ginerelui lui Orban, omul de afaceri István Tiborcz. Iar înaintea discursului lui Orban, Magyar a întrebat pe Facebook dacă ”un guvern al cărui membru este implicat într-o infracțiune gravă de corupție, de care guvernul are cunoștință, ar trebui să rămână în funcție”. Cu referire la ministrul-șef de cabinet al premierului, Antal Rogán.

Semn că cea mai gravă criză prin care trece regimul Viktor Orban, de la instaurarea la putere în 2010, s-ar putea să mai facă victime la vârful puterii de la Budapesta.

Horia Blidaru

* articolul integral, pe eurostiri.ro

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.