Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European doreşte stimularea apărării europene prin consolidarea cooperării

parlamentul european

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, s-a pronunţat pentru creşterea capacităţii de apărare prin consolidarea cooperării între statele membre ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă al PE dat joi publicităţii. 'Nu cerem militarizarea UE', a spus eurodeputatul german Michael Gahler (grupul europarlamentar PPE) în dezbaterea desfăşurată în plenul PE miercuri, când a prezentat raportul privind implicaţiile constituţionale, juridice şi instituţionale ale politicii de securitate şi apărare comune.

Co-raportorul Esteban González Pons (PPE) a arătat că 'integrarea mai profundă a apărării va avea şi avantaje operaţionale, statele membre vor putea lansa proiecte pe care nu le pot realiza singure'. Bugetele pentru apărare au scăzut substanţial de la criza economică. Un număr de 14 state membre UE au crescut cheltuielile pentru apărare ca proporţie din PIB din 2014, trei dintre acestea (Marea Britanie, Franţa şi Germania) însumând 60% din banii cheltuiţi pentru apărare în întreaga UE, conform Agerpres.

La nivel mondial, cel mai mare buget alocat apărării este cel al SUA (mai mult decât dublu decât cel al UE28). Eurodeputaţii le-au cerut tuturor statelor membre să aloce cel puţin 2% din buget apărării şi să-şi reunească resursele, deoarece piaţa apărării este fragmentată şi ineficientă. În raport, eurodeputaţii arată că nivelul de eficienţă în securitate şi apărare în UE este de 10-15% prin comparaţie cu SUA şi sugerează facilitarea cooperării în domeniul apărării prin intermediul Agenţiei de Apărare Europene. Statele UE îşi favorizează producătorii şi furnizorii de arme proprii şi, de aceea, piaţa apărării este extrem de fragmentată în Europa. Conform unui sondaj Eurobarometru realizat în aprilie 2016, 66% dintre europeni doresc o intervenţie mai importantă a Uniunii Europene în securitate şi apărare. În România, procentul era de 74%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.