Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul democrat trece prin Camera Reprezentanţilor o reformă electorală pentru votul minorităţilor, dar se menţine incertitudinea în Senat

Capitoliu

Un proiect de lege promovat de către democraţii preşedintelui american Joe Biden, care potrivit acestora urmăreşte să protejeze dreptul de vot al minorităţilor, a trecut joi de votul Camerei Reprezentanţilor, dar încă este incertă aprobarea textului în Senat, unde republicanii au format pe acest subiect o opoziţie unită, consemnează Reuters şi AFP.

Republicanii doresc să blocheze dezbaterea proiectului, dar democraţii încearcă să zădărnicească aceasta apelând la o manevră prin care au împachetat două acte normative într-unul singur pe care l-au trimis Senatului printr-o procedură specială.

Senatoarea democrată Kyrsten Sinema a declarat joi că se opune strategiei propuse de preşedintele Joe Biden pentru a obţine adoptarea acestei reforme electorale. Această manevră parlamentară explozivă nu va face decât să alimenteze ''spirala infernală a divizărilor'', avertizează Sinema, al cărei vot este esenţial în Senatul împărţit egal între democraţi şi republicani.

Democraţii au încercat anul trecut, fără succes, să obţină adoptarea unei reforme electorale menite să contracareze restricţiile de vot impuse de republicani la nivel naţional prin cel puţin 33 de legi, despre care democraţii afirmă că îngreunează accesul la urne mai ales pentru minorităţile afro-americană şi hispanică.

Opoziţia republicană a reuşit să blocheze aprobarea acestei reforme electorale în Congres apelând la un vechi procedeu cunoscut în Congresul SUA sub numele de ''filibusterism'', care impune 60 de voturi din cele 100 ale Senatului pentru adoptarea unor acte normative. Prin manevra la care au apelat, democraţii încearcă acum să ocolească această practică parlamentară şi să obţină adoptarea textului de lege prin majoritate simplă. Însă exact împotriva acestei încercări a precizat Kyrsten Sinema că se opune, nu actului normativ în sine.

''Eliminarea pragului de 60 de voturi înlocuindu-l cu cea mai subţire dintre majorităţile posibile pentru a trece proiectele de lege, pe care le susţin, nu va garanta că nu vom împiedica demagogii să ajungă la putere'', a declarat Sinema într-o lungă intervenţie, în timp ce preşedintele Biden este aşteptat să sosească în Congres pentru a convinge Senatul să adopte textul, potrivit Agerpres.ro.

Liderul democraţilor din Senatul SUA, Chuck Schumer, a acuzat săptămâna trecută republicanii că urmează exemplul fostului lor preşedinte Donald Trump, aprobând ''legi antidemocratice''. Aceste măsuri, continuă congresmanul democrat, le permit republicanilor ''să preia funcţii administrative ale alegerilor care în mod normal nu sunt partizane'', ceea ce ar putea avea repercusiuni asupra alegerilor de anul acesta şi a prezidenţialelor din 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.