Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul Ecologist Român cere cu celeritate modificarea Legii Spațiilor Verzi nr 24/ 2007

per.ro
sigla PER - Partidul Ecologist Roman

PER a cerut de-a lungul timpului gestionarea corectă a spaților verzi din România. În prezent, tăierile de coroană sunt denumite „toaletări" și în actuala legislație nu este clar la ce tip de tăieri se face referire. Sub termenul- umbrelă de „toaletare", arborii din orașe și municipii sunt mutilați prin ciuntirea și deformarea coroanelor arboricole. Pe lângă aspectul neconform pe care îl afișează această tehnică, cu impact negativ asupra procesului de dezvoltare al arborilor, se modifică atât funcția estetică cât și cea de component al mediului, în cadrul peisajului urban. Procedura de “toaletare” a arborilor urbani se face, uneori, abuziv, de personal nespecializat și de cele mai multe ori ascunde sifonarea banului public. Deși toaletarea ar putea să fie sinonimă cu tăierile de formare, de întreţinere sau de regenerare, modul în care este aplicată în teren la ora actuală, neagă toate principiile promovate de către specialiști.

În Legea nr. 215 din 23 aprilie 2001 a Administraţiei Publice Locale, se face referire că atât CL, CLS, CGMB și CJ, au printre atribuţiile lor “protecţia şi refacerea mediului” dar și “conservarea, restaurarea şi punerea în valoare (…) a parcurilor, grădinilor publice şi rezervaţiilor naturale;”.

Citește și: Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, prezidează marţi Consiliul Afaceri Generale - Coeziune

În schimb, Legea Spațiilor Verzi nr. 24/ 2007 menționează la articolul 11, alin (1) că “Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale sunt obligate să asigure finanţarea materialului dendricol şi a lucrărilor aferente necesare pentru amenajarea terenurilor şi regenerarea vegetaţiei în spaţiile verzi proprietatea acestora.”. În mod curios, la alin (2) se stipulează că “Proiectele de amenajare specifică vor fi elaborate de către specialişti în domeniul arhitecturii peisagistice, al urbanismului, al horticulturii şi forestier”. Se înțelege, deci, că doar pentru proiectele de amenajare, legea obligă la executarea procedurii de către specialist, nicidecum la cele de formare ori regenerare, nefiind definită concret sintagma "proiecte de amenajare". Pe lângă aceste prevederi legislative se creează un Regulament de Gestionare al Spațiilor Verzi de care se ține cont sau nu, precum si Registrul Spațiilor Verzi al UATului. În prezent, multe unități administrativ- teritoriale nu au deloc sau nu au actualizat un astfel de Registru al Spațiilor Verzi, la fel cum nici tăierile aplicate arborilor nu se fac de către personal calificat.

De aceea, Partidul Ecologist Român cere cu celeritate modificarea Legii Spațiilor Verzi nr. 24/ 2007, în sensul definirii clare a "proiectelor de amenjare" si mai ales a menționării concrete la articolul 11 că, inclusiv pentru tăierile de formare și regenerare a arborilor, este nevoie de specialiști în domeniul horticulturii şi forestier, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.