Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Daniel: Regele Mihai I va rămâne în memoria poporului român o făclie de înviere în vremuri de răscruce

patriarhul daniel rugaciune

Patriarhul Daniel a declarat luni, în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului, că abdicarea şi plecarea forţată din ţară a Regelui Mihai a fost o lovitură grea nu doar pentru România, ci şi pentru Biserică, iar regele va rămâne “în memoria poporului român o făclie de înviere în vremuri de răscruce”.

Citeşte şi: Gigi Becali, PRIMA REACŢIE după ce a aflat că FCSB o va înfrunta pe Lazio: 'Merg pe mâna lui Dumnezeu...'

“Omagiem astăzi personalitatea luminoasă a Majestăţii Sale, Regel Mihai I al României, pentru marile greutăţi care l-au călăuzit de-a lungul întregii sale vieţi, şi anume: credinţa în Dumnezeu, iubirea faţă de poporul român, răbdarea în suferinţă, demnitatea în comportament şi puterea de a ierta pe cei ostili. Mare personalitate istorică a veacului său, monarh, mareşal al României, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, eroic în actul de la 23 august 1944, Regele Mihai I al României a fost, în acelaşi timp, un credincios statornic al Bisericii Ortodoxe Române. Un om cu o credinţă puternică, pe care nu s-a sfiit niciodată să o mărturisească în public, trăind potrivit principiului călăuzitor al Monarhiei Române, Nihil Sine Deo, Nimic fără Dumnezeu”, a afirmat Patriarhul Daniel.

Preafericitul Daniel a mai spus că abdicarea şi plecarea regelui Mihai I au însemnat nu doar o lovitură pentru România, ci şi pentru Biserica Ortodoxă Română, prin persecuţiile la care a fost supusă de către regimul comunist.

“Actul de abdicare forţată de la 30 decembrie 1947 şi plecarea regelui Mihai I din România, într-un îndelungat şi nedrept exil, au fost o grea lovitură pentru România, dar şi pentru Biserică, deoarece în anii următori regimul comunist va începe o cruntă perioadă de persecuţie împotriva Bisericii, împotriva celor care manifestau fidelitate sau admiraţie faţă de monarhie. În pofida politicii de ştergere a tuturor urmelor care aminteau de contribuţia monarhiei la progesul României, Biserica a găsit soluţii inteligente de salvare a inscripţiilor sau pisaniilor în care apărea numele regelui sau a tablourilor gotice”, a mai spus acesta.

De asemenea, Patriarhul Daniel a subliniat şi contribuţia regelui la aderarea României la UE şi NATO.

“Regele Mihai a trăit cu discreţie, dar cu intensitate credinţa sa în care a fost botezat. Regele Mihai al României a militat şi a contribuit intens pentru integrarea României în NATO şi UE, pentru că preţuia mult libertatea şi democraţia. După realizarea acestor deziderate, a adresat Parlamentului României îndemnul de a cultiva indentitatea şi deminitatea naţională. Prin personalitatea, viaţa şi lucrarea sa, regele Mihai I va rămâne în memoria poporului român o făclie de înviere în vremuri de răscruce”, a conchis Patriarhul.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ - Ghiţă SCAPĂ de încă un dosar. Procurorii de la Parchetul General au decis CLASAREA .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.