Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PE a votat 2 rezoluții, una privind romii, iar cealaltă pe tema relațiilor dintre Turcia și Armenia

FRANCE-EU-PARLIAMENT

Parlamentul European solicită mai multe eforturi din partea statelor membre pentru a pune capăt discriminării, infracţiunilor şi discursurilor motivate de ură împotriva romilor. Într-o rezoluţie votată ieri seară, Parlamentul declară ziua de comemorare a genocidului comis de către nazişti în Al Doilea Război Mondial împotriva romilor data de 2 august.

Eurodeputaţii se declară îngrijoraţi de creşterea atacurilor împotriva romilor în Europa, considerând că acestea sunt neconforme cu normele europene. Legislativul recunoaşte genocidul împotriva romilor, precum şi alte forme de persecuţie, cum ar fi deportarea şi închiderea romilor în lagărele naziste şi invită statele membre să procedeze la fel. Potrivit estimărilor, cel puţin o jumătate de milion de romi au fost exterminaţi, iar în unele ţări au fost ucişi mai mult de 80% din populaţia romă. În noaptea de 2 spre 3 august 1944, aproape 3000 de romi în majoritate femei, copii şi persoane în vârstă, au fost ucişi în lagărul de la Auschwitz-Birkenau.

"Cred că trebuie să folosim orice ocazie pentru a arăta toleranţă zero la orice discriminare, nu numai împotriva unor minorităti, ci şi împotriva unor grupuri vulnerabile din punct de vedree social din Europa" a declarat Věra Jourová, comisarul pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie.

Între 10 şi 12 milioane trăiesc pe acest continent, dintre care şase milioane în Uniunea Europeană. Ziua internaţională a romilor a fost sărbătorită la 8 aprilie.

Parlamentul European a adoptat şi o rezoluţie în care încurajează Turcia să recunoască genocidul armean, la trei zile după o declaraţie a Papei Francisc, care a folosit acest cuvânt pentru a evoca masacrul împotriva armenilor, comis de Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial.

"Propriul meu popor a comis genociduri", a declarat eurodeputatul german, Elmar Brok, Grupul Popularilor Europeni, evocând o obligaţie morală de a recunoaşte aceste crime. Indiferent de cuvântul utilizat, nu poate exista o negare a acestei realităţi îngrozitoare, a estimat la rândul său vicepreşedinta pentru buget şi resurse umane a Comisiei Europene, Kristalina Gheorghieva.

În rezoluţia adoptată cu o largă majoritate, eurodeputaţii salută declaraţiile preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, şi ale premierului Ahmet Davutoğlu, care au prezentat condoleanţe şi au recunoscut atrocităţile împotriva armenilor. De asemenea, Parlamentul European încurajează Turcia să folosească comemorarea centenarului genocidului armean ca o importantă ocazie de a-şi deschide arhivele, de a recunoaşte genocidul şi astfel să deschidă calea pentru o reconciliere reală între cele două popoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.