Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peninsula iberică ia foc: Ariditate fără precedent în ultimul mileniu - Spania și Portugalia riscă să nu mai aibă viță de vie

RFI
schimbari climatice seceta

Regiuni din Spania şi din Portugalia nu au mai fost niciodată atât de aride în ultimii 1.000 de ani din cauza modificărilor suferite de anticiclonul Azore sub efectul schimbărilor climatice, este concluzia unui studiu publicat luni, care avertizează asupra consecinţelor grave pentru cultura viţei-de-vie şi a măslinilor, informează AFP.

Anticiclonul Azore, care corespunde unei regiuni a atmosferei unde presiunea este mai ridicată decât în regiunile învecinate şi situate la aceeaşi altitudine şi care se situează în general în proximitatea Arhipelagului Azore, joacă un rol important asupra fenomenelor meteo, precum şi a tendinţelor climatice pe termen mai lung în Europa de Vest.

În cadrul unui studiu apărut în revista ştiinţifică Nature Geoscience, cercetătorii demonstrează că acest sistem de presiune atmosferică ridicată ''s-a schimbat radical pe parcursul secolului trecut şi că schimbările suferite sunt fără precedent în climatul Atlanticului de Nord în decursul ultimului mileniu''.

Au studiat schimbările de presiune atmosferică din această zonă în decursul ultimilor 1.200 de ani şi au constatat că anticiclonul acoperă o zonă mai vastă de circa 200 de ani, perioadă care corespunde cu aproximaţie Revoluţiei industriale, scrie agerpres.ro.

Pe parcursul verii, anticiclonul Azore trimite aer cald şi arid către Portugalia, Spania, dar şi către alte ţări din vestul continentului precum Franţa. În timpul iernii, devine sinonim cu umiditate şi ploi. Aceste precipitaţii din perioada de iarnă sunt ''vitale'' pentru sănătatea ecologică şi economică a peninsulei iberice, au mai precizat autorii.

Anticiclonul Azore se va extinde şi mai mult în secolul al XXI-lea sub efectul încălzirii globale.

Drept urmare, ploile se diminuează, în special din a două jumătate a secolului al XX-lea, iar nivelul lor ar putea în continuare să scadă cu 10% până la 20% la sfârşitul secolului, iar agricultura din peninsula iberică va deveni ''una dintre cele mai vulnerabile din Europa''.

Studii precedente nu au reuşit să determine rolul schimbărilor climatice cauzate de activitatea umană în ceea ce priveşte modificarea climatului în Atlanticul de Nord. În prezent, legătură este stabilită.

Viticultorii se gândesc deja cum să se adapteze, având în vedere că regiunile adaptate pentru cultura viţei-de-vie s-ar putea diminua cu cel puţin un sfert sau chiar să dispară practic până în 2050 în peninsula iberică, în timp ce producţia de măsline din sudul Spaniei ar putea scădea cu 30% până în 2100, potrivit unor studii anterioare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.