Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru prima dată după 2014, Australia reduce nivelul ameninţării teroriste la 'posibilă'

freepik.com
australia flag

Agenţia de securitate şi informaţii australiană ASIO a redus nivelul ameninţării teroriste la "posibilă" pentru prima dată după 2014, a anunţat luni directorul general al agenţiei, citat de DPA, scrie AGERPRES.

În comentarii făcute la Canberra, şeful ASIO Mike Burgess a spus că decizia a fost luată "după o analiză atentă şi consultări".

Potrivit lui Burgess, când miliţia extremistă Stat Islamic "şi-a format califatul în Orientul Mijlociu, un număr semnificativ de australieni au fost seduşi de poveşti şi falsă propagandă, iar acest lucru a determinat ASIO să ridice nivelul ameninţării teroriste la probabilă", adăugând că decizia din 2014 a fost "tragic justificată".

Burgess a spus că din 2014, au avut loc 11 atacuri teroriste pe pământ australian şi 21 de "comploturi semnificative" au fost "depistate şi oprite".

Cu toate acestea, "nu au avut loc atacuri sau perturbări majore" în acest an.

Ministrul afacerilor interne, Clare O'Neil, a adăugat la rândul său că 153 de persoane au fost inculpate "ca urmare a 79 de operaţiuni legate de combaterea terorismului" în această perioadă.

Burgess a subliniat că reducerea nivelului ameninţării "nu înseamnă că ameninţarea a dispărut. Departe de aceasta. +Posibilă+ nu înseamnă +neglijabilă+'', a notat el.

"Deşi Australia rămâne o potenţială ţintă teroristă, există mai puţini extremişti cu intenţia de a comite un atac pe uscat decât erau când am ridicat nivelul ameninţării în 2014", a adăugat el.

O'Neil a avertizat cu privire la "noile tendinţe ce apar în lupta cu terorismul", inclusiv "ascensiunea naţionalismului extrem şi a terorii de dreapta", precum şi "viteza tot mai mare cu care oamenii devin radicalizaţi şi apoi trec la violenţă".

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.