Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Stare de asediu la Moscova: Peste 4.000 de ruși au fost arestați la mitingurile pentru 'inamicul nr.1 al Kremlinului'

nyt.com
rusia protest

Cel puţin 4.027 arestări au avut fost operate de către forţele de ordine, desfăşurate masiv, mai ales la Moscova, împotriva a mii de manifestanţi care au ieşit în stradă în zeci de oraşe ruseşti, de la Smolensk, în vest, la Vladivostok, pe coasta Oceanului Pacific, la apelul lui Aleksei Navalnăi, încarcerat la revenirea sa în ţară, la 17 ianuarie, relatează Le Figaro.

Citește și: CTP îl face PRAF pe Klaus Iohannis: 'Ești ridicol și jenant. E de-a dreptul grotesc!'

Centrul capitalei ruse era duminică în stare de asediu - zece staţii de metrou au fost închise manifestanţilor, care au fost chemaţi iniţial în Piaţa Lubianka, în faţa sediului serviciilor ruse de securitate FSB, unde au fost împiedicaţi să intre.

Sâmbăta trecută, aproximativ 20.000 de manifestanţi, potrivit AFP, s-au adunat în Piaţa Puşkiin, la aproximativ doi kilometri de Kremlin, iar mulţimea a fost împinsă apoi pe bulevarde din zonă, unde au avut loc confruntări cu poliţia.

Duminică, consemnul puterii pare că a fost împiedicarea oricărei regrupări a protestatarilor.

Din cauza blocării centrului capitalei, aceştia au încercat să se regrupeze în nord-estul capitalei, însă şi aici au avut loc numeroase arestări - 1.167 la Moscova, potrivit OVD-Info, iar prezenţa masivă a forţelor antirevoltă - Omon - i-a obligat pe manifestanţi să plece.

În piaţa celor trei gări, un impresionant dispozitiv al poliţiei a fost de asemenea desfăşurat, iar manifestanţii s-au îndreptat către Închisoarea Matroskaia Tişina (Tăcerea Mateloţilor), unde este încarcerat în prezent Aleksei Navalnîi.

”Puţin, hoţul!” şi ”Libertate!” au scandat potestatarii, la fel ca săptămâna trecută, care şi-au mărturisit exasperarea faţă de degradarea condiţiilor de trai în Rusia.

”Nu, nu mi-e frică să fiu arestat, sunt aici pentru viitorul ţării mele”, declară un tânăr în apropiere de staţia de metrou Komsomolskaia, care manifestează pentru prima oară.

Duminică au fost mobilizaţi mai mulţi membri ai forţelor de ordine decât sâmbăta trecută, care au efectuat arestări în mod sistematic, cu o hotărâre evidentă şi uneori violentă de a ”înăbuşi în faşă” protestele.

Manifestaţiile au loc după întoarcerea în ţară a opozantului numărul unu al Kremlinului, în urma unei presupuse otrăviri cu noviciok, în august, în Rusia, şi unei convalescenţe de cinci luni în Germania.

Înaintea acestui al doilea weekend de manifestaţii, majoritatea aliaţilor apropiaţi ai opozantului, inclusiv fratele acestuia Oleg Navalnîi, au fost plasaţi în arest la domiciliu de către justiţia rusă.

Miercuri, o serie de percheziţii au vizat domiciliul soţiei opozantului, Iulia Navalnaia, şi sediul organizaţiei acestuia, Fondul luptei împotriva corupâiei (FBK).

Aleksei Navalnîi - propus la PremiulNobel pentru Pace - se pregăteşte de un maraton judiciar dur, începând de marţi.

El este vizat de multiple proceduri judiciare de când s-a întors în Rusia.

Potrivit avoatului său, opozantul riscă doi ani şi jumătate de închisoare din cauza încălcării condiţiilor unei condamnări la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendarea, în 2014, într-un dosar de deturnare de fonduri.

Acoperit de un strat subţire de zăpadă, centrul Moscovei a devenit în anumite zone o adevărată citadelă asediată, după ce zeci de poliţişti antirevoltă au fost desfăşuraţi, cu scuturi şi bastoane la vedere.

IULIA NAVLANAIA, ARESTATĂ

Un fapt rar, mai multe străzi şi staţii de metrou din capitala rusă au fost în întregime închise, un lucru care i-a determinat pe protestatri să schimbe în ultimul moment locul adunării, difuzat pe reţele de socializare.

Câteva mii de persoane se adunau duminică după-amiaza în Parcul Sokolniki, în claxoanele de susţinere ale automobiliştilor.

Soţia lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, a fost reţinută de către poliţie, după ce a venit să ia parte la o adunare, potrivit unor publicaţii de opoziţie.

Potrvit organizaţiei OVD-Info, specializată în monitorizarea manifestaţiilor, cel puţin 2.200 de persoane au fost reţinute în 70 de oraşe, însă în principal la Moscova (520).

Aceste adunări au loc după o primă zi de mobilizare, sâmbăta trecută, la care au luat parte zeci de mii de protestatari şi care s-a soldat cu peste 4.000 de arestări şi deschiderea a 20 de dosare penale.

SUA CONDAMNĂ ”TACTICILE BRUTALE” ALE RUSIEI

În pofida unor ameninţări, Ekatarina Brişchina, o manifestantă în vârstă de 39 de ani, nu a ezitat să manifesteze la Moscova. Ea declară că-i este ”frică mai mult de ceea ce se va petrece în ţară dacă nu ieşim în stradă”.

”Aceasta este o represiune, sunt aruncaţi în închisoare oameni nevinovaţi”, subliniază Daria, o veterinară în vârstă de 34 de ani.

La Sankt Petersburg, altă ”piaţă” puternică a opoziţiei în Rusia, aproape 2.000 de oameni adunaţi într-o piaţă din centrul oraşului au fost dispersaţi de către forţe antirevoltă.

Poliţia proceda la arestări, unele cu lovituri de baston.

”Putin este răul. Nu există viitor cu el. Este imposibil să trăim cu asemenea salarii şicu atât de puţin de lucru”, declară Andrei, un protestatar în vârstă de 30 de ani.

Secretrul de Stat american Antony Blinken a denunţat, pe Twiter, ”folosirea persistentă a unor tactici brutale ale Rusiei împotriva unor manifestanţi paşnici şi unor jurnalişti, a doua săptămână la rând” şi a îndemnat aurtorităţile ruse să-i elibereze din închisoare pe Aleksei Navalnîi şi pe susţinătorii acestuia.

ÎNFĂŢIŞARE SĂPTĂMÂNA VIITOARE

Aceste noi manifestaţii se desfăşoară pe fondul înfăţişării lui Aleksei Navalnîi în justiţie săptămâna viitoare.

Opozantul Kremlinului este vizat de multiple proceduri judiciare de când a revenit în Rusia, la 17 ianuarie, pe care le denunţă drept motivate politic.

În celălalt capăt al ţării, la Vladivostok, Andrei, un manifestant în vârstă de 25 de ani, îşi exprimă regretul că puţini oameni - câteva zeci - s-au adunat, deoarece ”forţele de ordine antirevoltă au blocat” centrul oraşului.

La Novosibirsk, al treilea cel mai important oraş din Rusia, publicaţia independentă Taiga estimează la peste 5.000 numărul protestatarilor la una dintre cele mai importante adunări antiguvernamentale din ultimii ani.

”Oamenii sunt furioşi din cauza a ceea ce se întâmplă, pentru că deputaţi şi activişti ai opoziţiei au fost arestaţi săptămâna aceasta”, declară Helga Pirogova, o aleasă locală din cadrul unei coaliţii pro-Navalnîi.

Majoritatea aliaţilor apropiaţi lui Navalnîi au fost plasaţi în arest la domiciliu, vineri, de către justiţia rusă, la două zile după o serie de percheziţii au vizat domiciliul soţiei acestuia, Iulia Navalnaia, şi sedii ale organizaţiei acestuia, Fondul luptei împoriva corupţiei (FBK).

PUTIN, ACUZAT DE NAVALNÎI CĂ BENEFICIAZĂ DE UN ”PALAT” URIAŞ

Autorităţile şi-au mutiplicat cu câteva zile în urmă ameninţările la adresa susţinătorilor lui Aleksei Navalnîi.

Poliţia a avertizat că manifestanţii ar putea fi inculpaţi cu priivre la ”revolte în masă” în cazul în care adunările degenerează în violenţe.

Protestele sunt alimentate şi de difuzarea unei anchete prin care opozantul îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că beneficiază de un uriaş ”palat” pe malul Mării Negre, o investigaţie care a fost vizualizată de 100 de milioane de ori pe YouTube.

Vladimir Putin a dezminţit aceste acuzaţii, menite, în opinia sa, ”să spele creierele” ruşilor, iar televiziunea publică a difuzat imagini care surprind lucrări în curs la această reşedinţă, a cărui adevărat propritear se declară a fi un apropiat al preşedintelui.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, un activist anticorupţie şi un inamic jurat al Kremlinului, a revenit în Rusia la 17 ianuarie, după cinci luni de convalescenţă în Germania, în urma unei presupuse otrăviri cu un agent neurotixic de tip noviciok, o tentativă de asasinat de care îl acuză pe Vladimir Putin şi serviciile ruse de securitate FSB.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.