Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 700 de migranţi din insula Lesbos au început să fie transferaţi spre Grecia continentală

Agerpres
Moria incendii migranti

Peste 700 de migranţi din insula elenă Lesbos, găzduiţi provizoriu într-un nou adăpost după incendiile care au distrus tabăra Moira la începutul lunii septembrie, au început să fie transferaţi spre Grecia continentală, relatează AFP.

Potrivit Ministerului grec pentru Migraţie şi Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), responsabile de aceste transferuri, 704 de solicitanţi de azil care urmau să părăsească Lesbos luni, în partea a doua a zilei, au obţinut ridicarea restricţiei geografice fie pentru că aparţin aşa-numitelor grupuri vulnerabile (femei singure sau însărcinate, persoane cu dizabilităţi sau în vârstă etc), fie pentru că au obţinut dreptul la azil, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Mesaj devastator al tatălui unui tânăr ucis la Colectiv, după ce Cristian Piedone a ieșit primar: Fă acest lucru și eu te voi ierta .

Un alt grup de 700 de persoane urmează să fie transferat joi pentru decongestionarea insulei care adăposteşte în prezent peste 14.000 de solicitanţi de azil. Obiectivul este - potrivit Ministerului elen pentru Migraţie - transferul a 2.500 de refugiaţi în zilele următoare.

În taberele de primire şi identificare de la Marea Egee nu mai există niciun migrant 'minor neînsoţit', a dat asigurări luni ministrul grec pentru migraţie, Notis Mitarachi, într-un comunicat.

Zece ţări din Uniunea Europeană s-au angajat să primească 400 de migranţi 'minori neînsoţiţi', evacuaţi din Lesbos. Franţa a promis să primească 500, în timp ce Germania a anunţat că va primi 1.500 de solicitanţi de azil din Grecia, între care refugiaţi din Moria.

Guvernul grec speră să decongestioneze progresiv insula Lesbos pentru a evita suprapopularea noii tabere care construite în grabă pentru a caza migranţii rămaşi fără adăpost după recentul incendiu de la tabăra Moria.

Citește și: Ciolacu: ‘Nu am avut discuţii politice cu domnul Robert Negoiţă, suntem prieteni’

Condiţiile de viaţă în tabăra improvizată au fost deja criticate de organizaţii neguvernamentale, care denunţă lipsa duşurilor şi a instalaţiilor sanitare şi deficienţe în distribuirea de alimente.

Toţi solicitanţii de azil instalaţi în noua tabără au fost testaţi pentru coronavirus şi numai persoanele negative vor putea fi transferate pe continent.

Peste 240 de solicitanţi de azil au fost testaţi pozitiv în centrul provizoriu din Lesbos.

Poliţia greacă a anunţat de asemenea luni că a identificat 33 de lucrători umanitari care ar fi facilitat imigraţia legală spre insula Lesbos.

Forţele de ordine elene suspectează că cei 33, care activează în cadrul a patru ONG-uri, fac parte dintr-o 'reţea organizată' ce 'sistematic' facilitează imigraţia ilegală spre Lesbos. O anchetă 'preliminară' este în curs de desfăşurare, potrivit poliţiei.

Doi rezidenţi străini, un afgan şi un iranian - conform televiziunii publice elene ERT -, ar fi fost implicaţi în presupusa operaţiune.

'Cooperăm cu numeroase organizaţii care ne ajută să facem faţă crizei legate de afluxul de migranţi. Dar nu va fi permisă nicio acţiune ilegală a vreunei organizaţii neguvernamentale', a afirmat luni ministrul pentru migraţie, Notis Mitarachi, citat de AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.