Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plaje din sudul Noii Zeelande au fost înroşite de milioane de exemplare de homar eşuate în masă

www.agerpres.ro
Homari plaja

Plajele acoperite cu nisip din regiunea Otago, situată în sudul Noii Zeelande, au căpătat culoarea roşie după ce milioane de exemplare dintr-o specie de homar au eşuat în masă pe ţărm, relatează vineri The Guardian, potrivit Agerpres.

Localnicii din micile comunităţi Broad Bay şi Edwards Bay, situate în zona de coastă, care au observat zonele întinse înroşite, au anunţat săptămâna aceasta fenomenul la televiziunea naţională.

Un specialist în ecologie marină de la Centrul Naţional pentru Ştiinţe ale Apei şi Atmosferei, dr. John Zeldis, a explicat că această culoare provine de la carcasele de Munida gregaria.

Aceste crustacee se agaţă de nisip în timpul fluxului - un comportament instinctiv de ''stabilire'' a habitatului pentru împerechere - şi mor la reflux, când apele se retrag.

Citește și: Klaus Iohannis: ‘Începând din 1 iunie se redeschid terasele, se va putea merge la plajă și se pot organiza spectacole în aer liber’

De-a lungul deceniilor, Zeldis a observat zone acoperite cu carcase de homari de 20-30 centimetri grosime, fenomene ce apar pe plajele din Otago din decembrie până în iunie şi se extinzând în sud, spre Catlins, dar şi în nord, spre Peninsula Banks.

În acest an, localnicii au raportat acest fenomen de înroşire a nisipului pe numeroase plaje, ceea ce denotă faptul că homarii adulţi refuză să cedeze zonele de împerechere, iar milioane de exemplare tinere nu au unde să îşi stabilească habitatul. Astfel, instinctul puternic de ''agăţare'' de suprafeţe le aduce moartea.

''Comportamentul de stabilire este critic pentru ciclul lor de viaţă'', a explicat Zeldis, care s-a declarat atras de comportamentul acestor vieţuitoare. ''Dacă încearcă să se stabilească în nişa adulţilor care nu sunt gata să meargă mai departe, urmează multă agresivitate'', a spus el. ''Până la urmă, ei se stabilesc pe fundul apei, la 30-40 metri adâncime, unde trăiesc următorii ani. Acolo se înmulţesc şi creează următoarea generaţie'', a adăugat specialistul.

Deşi localnicii sunt uneori alarmaţi de colorarea în roşu aprins a plajelor acoperite cu carcase, Zeldis a declarat că numărul exemplarelor moarte reprezintă un ''mic'' procent a populaţiei totale a acestei specii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.