Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pleacă după ce a ratat al doilea mandat: Gabriela Scutea, fost procuror general, se pensionează la doar 50 de ani

Inquam Photos / Octav Ganea
gabriela scutea

Gabriela Scutea, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, se pensionează după 26 de ani de activitate, la vârsta de 50 de ani (împliniți pe 31 iulie).

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către Președintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin pensionare, începând cu data de 18.08.2023, a doamnei SCUTEA GABRIELA, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov, având gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. (unanimitate)”, se arată în ordinea de zi soluțională a ședinței de joi, 3 august, a Secției pentru procurori a CSM.

Tot în ședința de joi a fost aprobată și cererea de pensionare a procurorului Bogdan Gabor, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, fost membru CSM.

STIRIPESURSE.RO a dezvăluit încă din noiembrie anul trecut că Scutea a depus actele la Brașov pentru a obține decizia de pensionare de la Casa de Pensii.

Gabriela Scutea este procuror din 1997, anterior fiind procuror stagiar timp de doi ani. În total, aceasta are o vechime de 28 de ani (26 de ani dacă nu punem la socoteală stagiatura). Pentru Scutea existând, potrivit unor surse, ar exista și varianta preluării unui post didactic la Universitatea Transilvania din Brașov.

Numită procuror general în 2020, la propunerea ministrului Cătălin Predoiu, Scutea a avut un mandat fără realizări, „reușind” doar să ducă PÎCCJ în situația unei grave lipse de personal. În 2023, deși a participat la noua procedură de selecție, nu a mai fost propusă pentru un al doilea mandat.

Controverse din cariera Gabrielei Scutea

Fostul ministru al Justiției Monica Macovei a propus, în februarie 2007, numirea procurorului Gabriela Scutea în funcția de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce, în urmă cu opt luni, picase examenul de grad profesional, notează luju.ro.

În 2009, Scutea a semnat protocolul SRI-PÎCCJ declarat neconstituţional în 2018. În ciuda numelor menţionate în document, protocolul nu este semnat de Tiberiu Niţu. În locul acestuia, protocolul a fost semnat de Gabriela Scutea, adjunct al procurorului general. Scutea e a semnat, în locul Laurei Codruţa Kovesi, şi nota de fundamentare pentru achiziţia licenţelor Microsoft pentru Parchetul General.

După perioada petrecută la Parchetul General (2006-2013) ca adjunct al lui Kovesi, Gabriela Scutea a fost, în perioada 2013-2016, înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie. Din această poziţie a ajuns, în ianuarie 2016, adjuncta Ralucăi Prună la Ministerul Justiţiei.

După schimbarea guvernului în ianuarie 2017, Gabriela Scutea a mai rămas o perioadă în funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei condus de Florin Iordache, de unde a plecat cu puţin timp înainte de adoptatea OUG 13/2017.  Presa a titrat sub diverse forme, cu referire la Gabriela Scutea, că ar fi "procurorul care a salvat situaţia cu OUG 13", în sensul că ar fi determinat introducerea acelui termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a actului normativ. Deși sună frumos, din păcate se pare că este doar o altă presupunere nefondată a unei părți a presei. Contactat de STIRIPESURSE.RO, fostul ministru Florin Iordache a negat informaţia, precizând că Scutea plecase deja din minister. Ce este foarte clar este că Gabriela Scutea a participat, în virtutea poziției pe care o ocupa, la redactarea textului inițial. Nu se știe în ce măsură a contribuit la forma finală, dar în mod cert nu îi putem atribui calitatea de erou în scandalul OUG 13.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.