Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL are nevoie de un mesaj pozitiv

Inquam Photos / Octav Ganea
pnl usr motiune

Asemenea altor oameni din generația mea, care trăiesc în București sau, probabil, alte mari orașe, nu urmăresc cu emoție gură evoluțiile PNL. Comunicatorii partidului știu asta și, de obicei, nu ezită să își exprime frustrarea. Redau mai jos un text citit chiar azi dimineață.

PNL a elaborat #CarteaNeagră, un document serios, fundamentat, care nu a putut fi contestat de nimeni, din contră. A fost un prim exercițiu de activitate consistentă la nivelul comisiilor de specialitate ale PNL. Reprezentanții PNL s-au bătut în medii ostile, pe TV, pentru cauza pe care o susținem, cu prețul de a fi apostrofați, jigniți, șamd (astea înseamnă curaj, determinare, multă energie consumată). (...) Asta văd că nu se observă și e nedrept, frustrant și chiar cinic din partea celor care trec cu vederea toate acțiunile și pozițiile PNL de până acum. (Adi Manciu pe Facebook)

Aparent, frustrarea PNL nu este lipsită de bază. Partidul chiar face (unele din) lucrurile pe care zice că le face și chiar are, într-o anumită măsură, acces blocat pe televiziuni. Dar citatul de mai sus este relevant nu atât pentru ceea ce vede Partidul Național Liberal cât pentru ceea ce acest partid nu vede. În el se descrie tradiționala strategie de luptă politică folosită de „dreapta” între mandate: atacăm cât mai mult PSD la televiziuni, mergem în Parlament unde facem din când în când câte o acțiune contra Guvernului și... Și, apoi, așteptăm ca, o dată ce populația se satură de social democrați, să vină voturile meritate în urma acestei poziționări.

Ce nu cede PNL este că axa politică nu mai arată la fel ca altădată. De o parte, ca și până acum, stă Partidul Social Democrat. El este partidul cel mai relaxat în ceea ce privește corupția și, în același timp, cel mai competent din punct de vedere birocratic. Mă rog, partea de competență se discreditează la fiecare 6 luni – dar, până la intrarea într-onouă paradigmă, hai să continuăm să plasăm partidul aici. În cealaltă parte, însă, nu mai stă ca și până acum PNL. Ci Uniunea Salvați România, poziționată ca partidul cel mai strașnic opus corupției și, în același timp, cel mai dezorganizat.

PNL este cumva poziționat între aceste două extreme. Partidul este în mod evident mai închegat și mai bine organizat decât Uniunea Salvați România. Este singurul partid în afara PSD care are, de exemplu, organizații rurale capabile să aducă voturi. Are o rețea încă solidă de primari și consilieri locali. Pe de altă parte, partidul este poziționat anti-corupție ceea ce îl diferențiază față de PSD. Se vede asta, de exemplu, în povestea lui Ludovic Orban care, deși a fost declarat nevinovat, nu s-a lansat în critici frontale la adresa procurorilor.

Dar PNL nu este nici atât de vehement împotriva corupției pe cât este USR nici atât de închegat pe cât este PSD. Într-o lume polarizată, PNL promovează virtuțile căii de mijloc. Problema este că, astfel, se adresează unui electorat atât de blazat încât nu este clar de ce acest electorat s-ar obosi să mai vină la vot.

Nu este suficient ca Partidul Național Liberal să scrie o carte neagră a PSD sau 100 de cărți negre ale acestui partid. Munca de poziționare negativă a adversarului este deja făcută, în mare măsură cu concursul entuziast al PSD însuși. Continuând să ne arate cât de rău este PSD, PNL nu face decât să rezolve o problemă deja rezolvată.

Ceea ce trebuie să facă PNL este să ne arate ce politici pun în loc o dată ce au înlăturat PSD de la guvernare. Implicit, răspunsul PNL este că vor veni în locul pesediștilor oameni mai buni. Dar acest lucru nu este întotdeauna evident de la sine. Dacă pe afișele PNL apar în continuare oameni ca dl Robu de la Timișoara sau dl Cherecheș de la Baia Mare, atunci mesajul „ai noștri sunt mai buni” nu va fi chiar atât de convingător. Cel puțin nu atât de convingător precum al USR care, neavând acces la primării, își permite, să se promoveze cu o imagine imaculată.

În momentul de față, PNL pierde lupta intelectuală. Partidul are rezerve de cadre care îi permit să supraviețuiască la următoarele alegeri și după dar a lăsat ne-exploatată o nișă largă în care poate prospera, pe contul fostului său electorat, USR sau alt partid vehement anti-PSD. Liderii PNL spun că ei, ca reprezentanți ai unui partid istoric, mare și serios, nu pot să recurgă la tacticile USR. Poate. Dar, dacă e așa, atunci să-și pună seriozitatea la lucru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.