DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PNL nu votează loteria bonurilor fiscale

Guvernul Ponta schimbă mai des regulile fiscale decât se schimbă vremea. Nu există un rău mai mare făcut de vreun ministru de finanţe decât păcăleala fiscală, modificările fiscale dese şi nepregătite, cu un singur scop: folosirea Codului Fiscal ca instrument politic de imagine, din raţiuni pur electorale. Loteria bonurilor fiscale are soarta impozitării bacşişului, supuse schimbării schimbărilor. Ambele măsuri, iniţiate şi ratate de către acest guvern, au transformat civismul fiscal în amuzament fiscal.

PNL nu va vota proiectul de lege pentru aprobarea OUG 10/2015 cu modificările aduse. Aduc 5 argumente în acest sens:

1. Măsura loteriei bonurilor fiscale este neprofesionist adoptată. Deşi îşi propune creşterea conformării fiscale voluntare a cetăţenilor şi a agenţilor economici, nota de fundamentare nu prevede niciun impact financiar pozitiv asupra bugetului din acest an sau din anii viitori. Singurul impact financiar cert este cheltuiala de 10 mil lei pentru premierea câştigătorilor, din fondurile dedicate 'acţiunilor generale' ale MFP.

2. Măsura loteriei bonurilor fiscale este o păcăleală. Ceea ce a fost adoptat şi aplicat acum o lună se modifică în prezent în sensul limitării numărului de câştigători. După prima extragere, peste 18.200 de persoane au depus cereri la ANAF pentru a-şi revendica premiul la loteria bonurilor fiscale. Dacă veţi analiza structura acestor bonuri veţi vedea că ele nu vin din zonele cu risc fiscal, ci din contră.

3. Dacă şi-ar fi dorit cu adevărat reducerea evaziunii fiscale ar fi fost orientată spre zonele cu risc fiscal ridicat. Or actuala reglementare nu o face şi nu va duce la diminuarea evaziunii. Statele membre care au implementat sistemul loteriei bonurilor (precum Slovacia, Portugalia sau Malta) ne arată că efectele loteriei sunt incerte, greu de determinat, mai ales că în cele mai multe cazuri implementarea acestei măsuri a fost însoţită şi de alte măsuri de combatere a evaziunii. Pentru succesul unei astfel de măsuri ar fi fost necesară o promovare intensă şi respectarea regulilor jocului.

4. Procedura de ridicare a premiului este birocratică, greoaie şi nejustificat de întârziată. Câştigătorii trebuie să facă un drum până la Fisc şi să depună trei documente pentru a-şi revendica premiul peste alte 60 de zile. Este vorba despre bonul fiscal câştigător, în original, copia actului de identitate sau a paşaportului şi o cerere. Toate acestea pentru un câştig de sub 55 de lei la extragerea din luna aprilie. Nu înţelegem de ce se aplică unităţi diferite de măsura între stat şi contribuabil în această reglementare: câştigătorul cade din drepturile sale dacă nu îşi revendică premiul în termen de 30 de zile, dar statul îşi arogă 60 de zile termen pentru onorarea câştigului.

5. Guvernul se dovedeşte neserios faţă de propria ordonanţă emisă. După extragerea din luna aprilie, în luna mai statul şi-a luat o pauză din respectarea legii şi nu a mai organizat extragerea promisă, deşi la art. 2, alin 1 se prevede clar organizarea lunară a extragerilor bonurilor fiscale. Nu este pentru prima dată când Guvernul nu respectă propriile sale reguli impuse şi păcăleşte cetăţenii.

În concluzie, loteria bonurilor ca şi celelalte forme de jocuri de noroc sunt o formă ieftină de amuzament, fără rezultate concrete în diminuarea evaziunii fiscale şi creşterea conformării cetăţenilor. Tot efortul, prost făcut, dar costisitor, riscă să fie în zadar.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.