Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL propune depolitizarea CNATDCU!

content-image

Partidul Național Liberal propune un proiect de lege pentru profesionalizarea și depolitizarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU)Proiectul inițiat de către PNL prevede ca membrii CNATDCU să respecte o serie de criterii de integritate și incompatibilități foarte clare.

În primul rând, calitatea de membru CNATDCU trebuie să fie incompatibilă cu funcțiile de demnitate publică. De exemplu, prin proiectul de lege, propunem ca un membru CNATDCU să nu poată deține, în același timp, și funcții de ministru, secretar de stat sau parlamentar.

CNATDCU a devenit, în mai multe cazuri, prin implicarea membrilor săi, un câmp de bătălii între taberele politice prin transferul luptelor politice în mediul academic. Considerăm că bătăliile politice nu-și pot găsi locul în cadrul universităților sau a institutelor de cercetare, iar membrii CNATDCU trebuie să aleagă dacă doresc să fie membri ai unui for academic sau demnitari publici, prin suspendarea din forul academic pe perioada  deținerii unei demnități publice.

În plus, pentru a putea face parte din comisiile CNATDCU, candidații pentru aceste posturi trebuie să îndeplinească și o serie de criterii de integritate cum ar fi:

a)  să nu fi fost condamnați pentru fapte penale cu intenție;

b)  să nu fi fost implicați direct în vreun scandal de corupţie academică (plagiat, ascunderea sau favorizarea fraudei academice, coordonarea de lucrări sau articole care s-au dovedit a fi plagiate);

c)  să nu fi fost sancţionaţi definitiv de comisiile de etică din universităţile din care provin pentru fapte de încălcare a eticii sau a regulamentului universitar.

CNATDCU are drept obiectiv propunerea unui set de standarde minimale necesare şi obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învăţământul superior, a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare, a calităţii de conducător de doctorat şi a atestatului de abilitare. În acest moment, CNATDCU, este o instituție politizată la vârf, blocată și folosită drept un paravan în apărarea unor titluri de doctor obținute fraudulos.

Progresul învățământului universitar și al cercetării depinde de resursa umană care supraveghează calitatea actului educațional, calitatea diplomelor și nivelul standardelor impuse de CNATDCU. Apărarea integrităţii universităţilor și a centrelor de cercetare se poate face doar prin promovarea în comisiile de specialitate ale CNATDCU a unor membri integri, specialiști de referință în domeniile lor și motivați sa urmărească integritatea si calitatea academica.

PNL solicită sprijinul ministerului de resort și al tuturor colegilor din Parlament pentru susținerea acestui proiect de lege până la începutul următorului an universitar.

Raluca Turcan

Vicepreședinte PNL

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.