Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL și PSD au de ales: Colaborare sau blocaj instituțional

tug-of-war-1013740_960_720

Ne apropiem de alegerile locale și sondajele apărute în ultima vreme confirmă faptul că vom avea două blocuri politice mari, PNL și PSD, care sunt aproape la egalitate, în jurul cifrei de 35%. Ultima cercetare sociologică atestă același lucru:

Se conturează următoarele coaliții și partide principale, ce vor candida la alegerile locale și parlamentare: PSD + UNPR, PNL (PNL + PDL), ALDE (PC + PLR). Cu cine veți vota?

PSD + UNPR: 36,42 %

PNL (PNL + PDL): 35.45 %

ALDE (PC + PLR): 4.57 %

Altii 23.56 %

(Sondaj CIADO citat de Stiripersurse.ro)

De asemenea, putem observa că este o bătălie foarte mare pentru locul 3. Probabil, în unele județe vor trece pragul doua partide balama: PMP și ALDE. Nu se poate aproxima în acest moment cine va reuși și cine nu mai ales că în alegerile locale contează foarte mult candidatul pentru postul de primar care poate trage lista în sus și poate aduce un plus de câteva procente partidului pe care îl reprezintă.

Este, însă, aproape sigur că vom avea un rest de procente între 15 și 20 provenite de la partidele mici care nu reușesc să treacă pragul. Ce înseamnă acest lucru?

Conform legii, aceste procente se vor distribui între partidele care trec pragul. Astfel, se va putea ajunge ca PNL și PSD să aibă o reprezentare în viitoarele consilii locale undeva la peste 40%. În multe consilii locale vor fi 2 forțe mari și un partid balama care va decide majoritatea în Consiliu. Majoritatea va decide alegerea viceprimarului sau a viceprimarilor, după caz, dar și ce proiecte trec și ce proiecte nu trec. Practic, vom avea o îngreunare a bunului mers administrativ, pentru că primarii aleși vor trebui să negocieze mai mult fiecare proiect în parte.

Cine cunoaște un pic administrația locală știe că, de multe ori, consilierii locali se împotrivesc proiectelor de hotărâre doar pentru a putea face opoziție și pentru a-i bloca primarului activitatea. Jocul politic trece de multe ori peste interesul cetățeanului; de aceea, consilierii locali, profitând de faptul că uneori nu există un interes al presei, blochează dezvoltarea orașului doar pentru ca primarul în funcție să nu crească în încrederea publicului. Sunt câteva cazuri celebre în istoria recentă care au surprins acest comportament. Cel mai cunoscut este Pasajul București. Consiliul General unde exista o majoritate PSD a blocat câțiva ani proiectul primarului Băsescu.

Ar putea să existe și cazuri de blocaj total dacă vom avea o configurație de genul celei care se prefigurează (două blocuri politice mari și un partid balama). În cazul hotărârilor care privesc patrimoniul orașului este nevoie de votul a două treimi dintre consilierii locali. În aceste cazuri va fi nevoie de o majoritate a celor doua blocuri pentru ca un proiect privind patrimoniul să poată avea șanse de succes. Altfel, vom avea blocaje care vor duce la încetinirea dezvoltării anumitor orașe.

Așadar, putem să spune că, încet, încet, vor putea să apară alianțe PNL-PSD în multe zone datorită faptului că algoritmul politic rezultat din alegeri va impune acest lucru ca o necesitate. Așa cum viața bate filmul, realitatea politică bate uneori idealurile și trece peste barierele ideologice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.