Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL, ultima șansă!

Time-for-change

Se vorbește mult despre reforma partidelor. Publicul larg reduce reforma, care ar trebui să se petreacă, la câteva lucruri simple: eliminarea din politică a figurilor vechi asociate cu fenomenul de corupție și cu nereușitele guvernărilor politice din ultimii ani, eliminare corupției și a nepotismului.

Desigur, reforma partidelor ar trebui să cuprindă mai multe lucruri, nu doar eliminarea unor figuri. Ce ne face să credem că nu e doar un „scoală-te de pe scaun, ca să vin eu”, iar acel nou politician să nu fie chiar mai rău decât cel vechi? Am avut exemplul acesta la schimbarea de gardă din PSD. Parcă Ponta, Șova, Vâlcov, Rizea sunt mai răi și mai veroși decât garda veche. De aceea reforma trebuie să fie una instituțională, cu mecanisme clare, cu reguli simple care să fie respectate. Partidele au nevoie de criterii de selecție, de un ghid al carierei pentru militanți, de reguli clare de promovare pe principii de meritocrație, de o politică eficientă de resurse umane, precum și de implementarea setului de valori doctrinare.

Mai mult de atât, au nevoie de crearea unor mecanisme sub forma think-thankurilor unde să își poată atrage și specialiști pe domenii, care să fie remunerați conform cu valoarea muncii prestate, pentru a avea astfel soluții concrete. Ați putea spune că există o bună parte din aceste lucruri. Există, dar așa cum funcționează acum, sau mai bine spus cum se fac că funcționează, este egal cu 0.

De câțiva ani, sondajele scot în evidență două lucruri constant: românii își doresc oameni politici integri și profesioniști, dar și ca politicienii să fi reușit în activitatea lor profesională și să aibă o expertiză în domeniul din care provin.

Sunt lucruri perfect îndreptățite, oamenii cer integritate, expertiză, meritocrație, iar politicienii știu acest lucru. Au și ei cercetări sociologice, au consultanți care le spun ce vrea publicul. Cu toate acestea, politicienii nu trec de la declarații la fapte. De ce? Ai putea spune că sunt sinucigași când știu că au o problemă, dar nu o rezolvă.

PNL a deschis discuția despre reformă imediat după alegerile din 2014. După prezidențiale, cuvintele de ordine erau: un altfel de politică. Toți liberalii clamau că au înțeles mesajul electoratului, că se vor pune imediat pe fapte și vor începe reformarea partidului și a clasei politice. Acum, după tragedia de la Colectiv și după mișcările de stradă, PNL a reluat acest mesaj.

Ce s-a întâmplat de atunci și până acum?

PNL a încercat o reformă. A adoptat mult așteptatele criterii de integritate. Și dacă privim și o altă analiză, putem spune că sunt cele mai dure criterii, alături de cele ale partidului condus de Monica Macovei, M10.

Liberalii au adoptat criteriile, dar, când trebuiau să treacă la fapte au dat-o în bară. Cel mai bun exemplu a fost cel din cazul senatorului Varujan Vosganian. Nu a mai contat faptul că Alina Gorghiu i-a cerut demisia senatorului liberal, pentru că publicul a observat că liberalii au arătat că spun una și fac alta. Au mai urmat și alte exemple, din care a rezultat că PNL nu crede cu tărie în reformă, ci doar o mimează. Exemplul cu Gutău de la Vâlcea vine să întregească acest tablou. A fost o tentativă timidă de promovare a unui nou mod de a face politică: Ghidul carierei liberale. S-a discutat prea puțin despre el, nu a fost instituționalizat, iar apariția ideii de sondare a posibililor candidați la primării, pentru alegerile locale din 2016, a făcut proiectul inutil. Practic, PNL a avut tentative eșuate de reformă. A fost mai mult PR decât fapte.

Este greu de spus dacă în contextul în care se afla PNL se putea face mult mai mult: un partid aflat încă într-un proces de fuziune, cu lideri care au ca obiectiv principal alegerile interne din 2017 și nu alegerile locale și parlamentare, un partid în care există două prototipuri umane perfect diferite (vechii pdl-iști, vechii pnl-iști) cu un set de valori total opuse, poate fi greu armonizat. De asemenea, neputința de a-l da jos pe Ponta, din motive obiective - minoritate parlamentară versus majoritate, lupta de uzură cu un guvern care avea pârghii populiste la îndemână, dar și strategia uneori greșită ( vezi codul fiscal, vezi jocul în comisia electorală) au dus la formarea percepției că PNL este egal PSD și că este incapabil să se reformeze.

  • PNL a greșit fundamental când a ales să meargă doar pe mesaj și nu pe fapte. Spunem una, facem alta.
  • PNL a greșit când a mers doar cu jumăte de măsură. Nu mai contează acum motivele. Publicului nu îi poți spune: „îmi scuzați neputința” chiar dacă sunt și motive justificate.
  • PNL este ca un om care aleargă după un tren. Este în dreptul ultimului vagon. Dacă apucă să se urce în el, poate va reuși să câștige. Dacă nu, trenul victoriei va mai trece abia peste 4 ani. Liberalii vor pierde alegerile, iar PSD poate face alianțe mult mai ușor. Primul clasat va fi și cel care va reuși să intre primul la masa negocierilor unei alianțe, chiar dacă liberalii mai au o carte în mânecă - Iohannis. Președintele va desemna un premier de la partidul care poate construi o majoritate. Precedentul cu USL care îi impune președintelui numele unui premier a deschis o portiță și un tip de joc care va putea fi repetat și în 2016.

Liberalii trebuie să treacă de la vorbe la fapte. Trebuie să facă reforma dorită de public, pentru că nu mai pot doar să o mimeze.

Acest lucru trebuie să îl înțeleagă și cei vechi și cei noi. Și cei care sunt de 25 ani în prima linie și cei care sunt de mai puțin timp. Reforma mult așteptată nu trebuie, însă, să însemne doar „scoală-te tu, ca să vin eu”. Altfel, va fi un proiect semi-eșuat, iar partidul va fi măcinat de dispute interne. Pierderea fiecărei ore care trece până la începerea reformei înseamnă vulnerabilizarea în fața adversarului. Timpul pierdut până acum de liberali este ca o lovitură pe care și-au dat-o singuri în genunchi. Acum trebuie să alerge într-un picior ca să prindă ultimul vagon.

Sursa foto: sabinacornovac.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.