Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poate fi Liviu Dragnea șantajat?

gandul.info
dragnea dna

În subteranele politicii se spune că Dragnea este ghidonat de binomul SRI-DNA și că, la momentul potrivit, acest lucru se va vedea. Momentul despre care se vorbește este cel al formării unei noi alianțe de guvernare. În acest scenariu se lansează ideea unui viitor guvern PSD-PNL care să fie susținut de o largă majoritate.

Zilele trecute, Dragnea a avut o declarație menită să contrazică acest scenariu:

„Mi-a dispărut demult ideea de teamă. În mod realist vorbind am convingerea că până la alegeri o să fiu şi viu şi liber şi eu şi domnul Tăriceanu. Procedural nu se poate face altceva, deci nu am de ce să mă tem aici'', a afirmat preşedintele PSD.

Citește și: Scopul scuză mijloacele. Ce va face Dragnea pentru a fi premier?

În aceeași declarație, Dragnea spune că poate forța și o suspendare a președintelui în cazul în care alianța PSD-ALDE va câștiga alegerile, iar Iohannis va refuza desemnarea premierului propus de alianță.

Cu alte cuvinte, Dragnea transmite un mesaj clar de război. Mesajul este formulat atât pentru activul de partid, cât și pentru ceilalți actori politici. Șeful PSD vrea să arate că este liderul care nu va ceda amenințărilor, nu va trăda interesul propriului partid, chit că mai are un dosar penal. Este un mesaj de poziționare menit să contrazică scenariile care umblă pe culoare, să motiveze PSD-ul, cât și  electoratul său.

Citește și: Ce știe Ponta despre Dragnea și nu poate spune

Va putea Liviu Dragnea să își facă jocul așa cum dorește? Dacă plecăm de la ipoteza că într-adevăr Dragnea este ghidonat de binomul SRI-DNA, haideți să vedem ce s-ar putea întâmpla.

În primul rând, observăm că Dragnea și-a calculat singur pașii. Nimeni nu îl va putea reține până în decembrie. Noul dosar nu îl pune în pericol. O spune chiar el în declarația citată. Pe cale de consecință, Dragnea va avea libertatea de a-și alege variantele de joc.  Va putea șeful PSD să reziste presiunilor după alegeri, în perioada de formare a alianțelor?

Citește și: Piesa de teatru a SRI sau scenarii fanteziste?

Alegerile din decembrie vor reprezenta adevăratul punct de inflexiune.

Dragnea va putea încerca un joc la rupere. Dacă va avea o majoritate, va putea să forțeze instalarea propriului guvern, chiar cu prețul unei suspendări, dar, mai mult de atât, șeful PSD va putea începe să reducă din puterile DNA.

Citește și: Opțiunile lui Iohannis după alegeri

Cu un parlament nou ales, proaspăt legitimat, cu câteva milioane de voturi în spate, Dragnea va putea să înceapă procesul de amputare a puterii DNA. Poate face acest lucru pe mai multe căi: de la schimbarea organigramei, contopirea cu DICOT și până la modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. De ce nu, se poate ajunge chiar și la o nouă ”marțea neagră”. Aceste modificări pot avea și sprijinul altor forțe parlamentare: PMP, poate chiar și UDMR.

După cum observăm, Dragnea are câțiva ași în mână pentru a ieși de sub șantajul binomului, dacă el există.

PSD va fi greu de oprit la acel moment. Cu cât scorul social democraților va fi mai mare, cu atât vor crește șansele ca Dragnea să își facă propriul joc: să impună Premierul și, mai mult, să înceapă procesul de amputare a DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.