Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poate fi pace în PNL?

Klaus Iohannis cotroceni

Semnele recente de diviziune din interiorul Partidului Național Liberal, niciodată foarte puternice în exterior, par să se fi potolit. La vârful partidului s-au întâlnit Ludovic Orban, reprezentându-se pe sine însuși, cu vechea gardă PDL, și cu președintele Klaus Iohannis. Nu se știe cine a reprezentat vechea gardă a PNL sau celelalte grupuri din partid, poate chiar domnul Iohannis însuși. Nu se știe ce s-a discutat la respectiva întâlnire, dar mesajul de ieșire a fost unul de pace și liniște în partid. Am scris de curând că, în acest moment, domnul Orban este aproape inutil în Partidul Național Liberal. În mod evident, Klaus Iohannis și vechii pedeliști, cel puțin, nu sunt de această părere.

Citiți și: Marile greșeli ale PNL

Merită să observăm că, aparent, partidul stă bine. După lupte seculare care au durat câțiva ani fuziunea dintre PDL și PNL pare să sa fie consumat fără traume mortale. În mai multe sondaje, partidul gravitează undeva în jurul cifrei de 30%, care, întâmplător, este fix cât aveau împreună PNL și PDL înainte de unificare.

Ați putea observa citind aceste rânduri că PNL nu are neapărat acele cifre în sondaje care să îi permită, singur sau împreună cu restul opoziției anti PSD, să preia guvernarea. Asta deși PSD, obsedat de Codul Penal, deschide în fiecare zi porți largi. Dar ar fi greșit să presupunem că acesta este un obiectiv absolut al PNL. Nici vechiul PNL nici vechiul PDL nu au preluat vreodata guvernarea împreună doar prin forța urnelor. În 1996 Petre Roman a trebuit să amâne cât a putut de mult apropierea de Convenția Democratică pentru a nu pierde voturile celor care nu voiau decât un fel de fesenism cu față umană. În 2004 a fost soluția imorală. În 2006, guvernarea Tăriceanu s-a bazat pe capturarea parlamentară a PSD. În 2008 a existat soluția imorală doi, Gabriel Oprea. În 2012, PSD. Practic, „dreapta” a guvernat numai atunci când, după alegeri, a putut extrage parlamentari de la adversarii electorali. Astfel, PNL, în tradiția proprie, poate nu simte că are nevoie să câștige alegerile singur sau împreună cu USR/ MRI, ci doar să urce atât de sus în sondaje încât să poată apărea o alianță parlamentară ușor miraculoasă cu o secțiunea „stângii”.

Dar analiza cantitativa a PNL diferă de cea calitativă. Calitativ vorbind, partidul are identitate neclară oscilând între liberalismul urban al unui Ciucu sau alții și conservatorismul religios al unui Ben-Oni sau alții. Sau între declarații economice libertariene în opoziție și practici centriste dacă nu cumva ușor stângiste la guvernare. Mai mult decât atât, nu mai este evident că PNL se află în fruntea opoziției. Desigur, PNL este cel mai mare parte de opoziție și, probabil, va obține cele mai multe voturi dintre opozanți. Dar, în multe momente, USR se prezintă vârful de lance al luptei contra PSD ceea ce ar putea atrage voturile care sunt anti PSD fără alte conotații politice sau atașamente de partid.

Motivul pentru care domnul Iohannis și vechea gardă PDL ar putea crede că PNL este în stare bună este acela că nu își pun întrebarea corectă. Întrebarea nu este „cât avem acum în sondaje?” ci „cât am avea în sondaje dacă pe scena politică românească ar apărea un partid populist de 10-15%. 30% sună bine până îți dai seama că principalii concurenți (PSD și USR) sunt, fiecare în felul său, în criză identitară.

Al doilea motiv, cel puțin pentru vechiul PDL, este acela că compromisul care adus la înscăunarea dlui Orban în fruntea partidului nu a fost neapărat un compromis simetric. Practic. domnul Orban a fost susținut de către liderii vechiului PDL și de către militanții de rând ai vechiului PNL. O răsturnare prematură de situație ar putea promova în noi poziții de putere vechea gardă din PNL care s-a retras în județe dar încă nu a dispărut cu totul.

Asta ne arată, cu aproximație, și cum ar putea arăta o posibilă coaliție care să îl dea jos pe dl Orban. Un asemenea compromis ar garanta fiecăreia dintre vechile gărzi, adepților dlui Iohannis și poate altor grupuri accesul la puterea în partid și, în eventualitatea câștigării alegerilor, accesul la puterea în stat.

Teoretic, putem să ne întrebăm dacă nu ar fi mai rațional să vină un lider care să rupă pisica în două. Teoretic ar fi. Dar după felul în care PNL a gestionat ultimele luni, nu văd cum ar putea un asemenea lider să își construiască o bază de susținere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.