Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliția anunță că șase persoane au fost arestate preventiv în cele două dosare de evaziune fiscală prin firme fantomă

112 politia politie

Şase persoane au fost arestate preventiv în dosarele de evaziune fiscală în care două grupări sunt suspectate că foloseau firme-fantomă pentru achiziţia de mărfuri, dosare în care au avut loc 49 de percheziţii, în Bucureşti şi în mai multe judeţe.

”În urma percheziţiilor efectuate ieri (luni - n.r.) de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, în două dosare penale ce vizează două grupări infracţionale ce foloseau firme fantomă pentru achiziţii de mărfuri, a fost dispusă măsura preventivă a reţinerii pentru 24 de ore faţă de 6 persoane, iar ulterior, acestea au fost arestate preventiv pentru 30 de zile”, a trasmis, marţi, Poliţia Română.

Totodată, în vederea luării măsurilor asigurătorii, poliţiştii au indisponibilizat articole vestimentare de damă, în valoare de aproximativ 10.000 de euro, şi mai multe bunuri mobile şi imobile aparţinând persoanelor în cauză, în valoare de aproximativ 120.000 de euro.

Citește și: Raed Arafat reacționează după ce a fost amenințat cu moartea: Pe mine nu mă afectează deloc. M-am obișnuit

De asemenea, la adresele de domiciliu ale persoanelor implicate îau fost găsite sume de bani (38.550 de lei şi 1.100 de dolari), înscrisuri şi documente de evidenţă contabilă, unităţi de calculatoare, laptopuri, stick-uri, telefoane mobile, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Potrivit sursei citate, sunt efectuate activităţi de cercetare penală, de audiere a martorilor şi, în colaborare cu inspectorii antifraudă din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, controale la 16 depozite şi 9 standuri deţinute de 7 societăţi comerciale implicate în activitatea ilicită.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au făcut, luni dimineaţă, 49 de percheziţii în Bucureşti şi în mai multe judeţe în două dosare penale ce vizează două grupări infracţionale care foloseau firme fantomă pentru achiziţii de mărfuri, în fiecare dintre dosare prejudiciul este de aproximativ 3 milioane de euro.

”În primul dintre cele două dosare, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţi economice efectuează 35 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Vâlcea, Dolj, Cluj. Activităţile vizează o grupare bănuită de evaziune fiscală prin achiziţii intracomunitare de mărfuri, în special materiale textile, aprovizionate din spaţiul comunitar. Mărfurile erau ulterior prelucrate şi comercializate online şi prin intermediul firmelor de curierat ca produse finite (articole vestimentare), fără a fi declarate şi achitate către bugetul de stat taxele şi impozitele rezultate din aceste operaţiuni comerciale”, a anunţat Poliţia Română.

Citește și: Lovitură pentru proprietarii de mașini! S-ar putea întâmpla din ianuarie 2021

Prejudiciul estimat este de aproximativ 3.000.000 de euro.

Pentru sustragerea de la realizarea unor eventuale controale ale autorităţilor fiscale şi judiciare, dar şi pentru disimularea adevăratei provenienţe a materiilor prime şi a veniturilor ilicite obţinute din activităţile evazioniste, membrii grupării ar fi acţionat în numele unor societăţi comerciale de tip fantomă. Prin intermediul acestora, folosind transferuri succesive, ar fi reuşit să-si însuşească banii proveniţi din activitatea infracţională.

”Gruparea în cauză a acţionat în perioada 2016 - 2020, realizând activitatea infracţională prin intermediul a 27 de societăţi comerciale, în numele cărora se comercializau articole vestimentare în mediul online, care se livrau prin intermediul firmelor de curierat cu plata ramburs. Ulterior, sumele astfel încasate erau transferate succesiv şi retrase în numerar de la bancomatele unor unităţi bancare şi însuşite de membrii grupării”, au precizat poliţiştii.

În cel de-al doilea dosar în care poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au făcut 14 percheziţii există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2019-2020, mai multe persoane au pus în aplicare un mecanism evazionist, în scopul obţinerii de avantaje de natură fiscală (TVA şi impozit pe profit datorate statului), prin comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, în cadrul activităţii de „import-cargo” derulată de prin intermediul a 7 societăţi comerciale.

Activitatea infracţională a constat în derularea unui circuit de tranzacţii comerciale fictive cu articole de îmbrăcăminte, textile, încălţăminte, jucării şi articole de uz casnic, de provenienţă din import (Turcia şi China), la comanda unor clienţi/beneficiari reali din România.

Bunurile erau transportate în regim de grupaj/cargo (mai multe colete pentru diverşi beneficiari, în acelaşi transport), pe rutele Turcia – România, respectiv China – România (Portul Constanţa) şi valorificate în final fără întocmirea de documente fiscale sau prin întocmirea acestora fără conţinut real privind valoarea de vânzare şi cumpărătorul efectiv.

”Astfel, pe fondul cererilor de mărfuri din import (Turcia şi China) formulate de către clienţii/beneficiarii finali care activau în mod real în diverse centre comerciale din România, dar care nu optau sau nu deţineau capacitatea financiară şi logistică de a efectua importul în mod direct, societăţile comerciale importatoare, controlate membrii grupării, s-ar fi interpus a fi furnizori pentru respectivii clienţi. În perioada ianuarie – octombrie 2019, prin intermediul celor 7 societăţi comerciale au fost efectuate 82 de importuri, cu o valoare declarată în vamă în sumă totală de 12.577.721 lei (2.977.067 USD)”, conform Poliţiei Române.

Citește și: Vârsta de pensionare are parte de modificări! Cine sunt cei care vor beneficia de noile reguli .

Concomitent cu întreruperea activităţii de import prin intermediul acestor societăţi comerciale, persoanele care coordonau în fapt societăţile ar fi conceput şi pus în aplicare un nou mod de operare, prin intermediul căruia mărfurile de import, origine Turcia, erau introduse în ţară şi livrate beneficiarilor.

Astfel, a fost creat un circuit scriptic, fictiv, al documentelor pe ruta Turcia – Bulgaria – România – Ungaria – România – Bulgaria. În final, bunurile care se aflau în tranzit vamal sau intracomunitar în România erau descărcate ilegal în ţară şi livrate fără documente de provenienţă clienţilor/beneficiarilor care le comandaseră.

Până în prezent, au fost identificate 20 de astfel de transporturi. Prejudiciul estimat în cauză este de 3.000.000 de euro.

Cele două grupări utilizau aceeaşi bază logistică de societăţi cu un comportament de tip fantomă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.