Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Posibile restricții în UE pentru cerealele ucrainene - Urmează o decizie care va ține cont și de cererile fermierilor din România

Michele Ursi / Alamy / Alamy / Profimedia
cereale ucraina

Comisia Europeană lucrează la o nouă propunere care ar putea permite statelor din Est, precum Polonia și Ungaria, să impună restricții asupra cerealelor care sosesc din Ucraina în cazul unor ''perturbări'' ale pieței.

"Trebuie să ținem cont de sensibilitatea sectoarelor agricole, în special în țările vecine, care sunt cele mai afectate. Prin urmare, evaluăm cele mai bune modalități de a face acest lucru, inclusiv posibilitatea de a avea garanții nu numai în cazul unor perturbări ale Pieței UE în ansamblu, dar și în cazul unor perturbări într-un singur stat membru, sau în câteva state membre'', a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei responsabil cu Comerțul, relatează Euronews citat de Rador Radio România.

Ce spune comisarul pe Agricultură

''Știm că impactul regional al exporturilor agroalimentare ucrainene nu este prea uniform în cadrul UE și afectează în principal țările vecine. De asemenea, evaluăm și metodele de protejare a produselor mai sensibile''.

Declarațiile vicepreședintelui reprezintă o inversare de direcție a Comisiei, care a criticat în trecut interdicțiile unilaterale impuse de Polonia și Ungaria importului de cereale ucrainene.

Uniunea decisese să elimine taxele la importurile ucrainene, ca parte a măsurilor adoptate în urma invaziei ruse pentru a sprijini economia țării.

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de ulei de floarea soarelui, orz, porumb și grâu, avea nevoie urgent de rute alternative pentru a-și exporta produsele agricole, după ce navele rusești și-au ținut blocate porturile de la Marea Neagră.

Scutirile comerciale ale UE trebuiau să încurajeze transportul terestru și să elibereze spațiu pentru culturile rezultate. Numai că sosirea bruscă a cerealelor low-cost pe piețele țărilor vecine, precum Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria, a stârnit furia fermierilor locali, care au denunțat concurența neloială. Guvernele au răspuns impunând interdicții unilaterale și necoordonate pe care Comisia le-a considerat ilegale, nedrepte și contrare principiului solidarității.

Cum s-a ajuns la protestele generalizate ale fermierilor

Ca soluție temporară, executivul UE a permis ca patru produse specifice ucrainene - grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui - să tranziteze cele cinci țări din Est, fără a putea fi însă vândute pe piețele acestor state.

La mijlocul lunii septembrie, Polonia, Ungaria și Slovacia au reintrodus interdicții la nivel național, iar guvernul de la Kiev a intentat un proces împotriva celor trei state la Organizația Mondială a Comerțului.

În timp ce Slovacia a încercat să ajungă la un acord cu Ucraina, Polonia și Ungaria au rămas ferme pe pozițiile lor, menținând  în vigoare restricțiile. Chiar și după numirea lui Donald Tusk ca prim-ministru, guvernul de la Varșovia a declarat că măsurile protecționiste vor rămâne în vigoare pentru a-i proteja pe fermierii polonezi de turbulențele pieței.

Ungaria a precizat și ea că interdicțiile continuă. ''Vom continua să aplicăm interdicția de import a grâului ucrainean și a altor produse agricole pentru a ne proteja fermierii'', a declarat marți Péter Szijjártó, ministrul de externe și comerț al Ungariei. "Tranzitul este permis. Importul, nu''.

''Garanțiile direcționate'' asupra cărora pare să se concentreze Comisia sunt de fapt un eufemism pentru a defini ''restricțiile'' la importuri aplicate în țările din Est. Dombrovskis nu a oferit detalii concrete cu privire la propunere, care foarte probabil va fi prezentată în următoarele zile și care va prelungi abolirea tarifelor comerciale până în iunie 2025.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.