Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prăbușirea lui Iohannis în sondaje

În ultima perioadă, Iohannis a avut câteva greșeli care au creat nemulțumiri mari în online. Declarația din cazul "Antena 3", a fost un declanșator al nemulțumirilor în rândul electoratului activ, orientat spre dreapta, care îi acorda încredere lui Iohannis chiar dacă nu susținea PNL.

Cifrele pe care le-a prezentat ieri Sociopol au confirmat practic ce simțeam cu toții: scăderea bruscă a președintelui în încrederea publicului. Dacă până ieri aveam constatări anecdotice, acum avem și cercetarea sociologică care prezintă cifre.

Președintele României a câștigat alegerile cu un scor de 54.43%, adică 6.288.769 voturi. Este incontestabil faptul că Iohannis a câștigat din cauza greșelii făcute de Ponta, anume refuzarea dreptului la vot diasporei. Cu toate acestea, deși a venit la putere pe un vot negativ dat premierului de la acea dată, Klaus Iohannis a reușit după alegeri să își consolideze încrederea românilor. În luna ianuarie a anului 2015 cota de încredere a lui Iohannis crește la 71%. În perioada 1 februarie-30 aprilie Iohannis rămâne într-o cotă de 64-68% încredere (la nivel național). Un procentaj pe care niciun președinte al României nu l-a avut. Într-adevăr, după această perioadă, Iohannis începe să scadă în sondaje ajungând în octombrie la 44 %, dar luna decembrie a anului trecut, după evenimentele din stradă, Iohannis crește în încredere și ajunge la 46%. Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la datele din analiză, am folosit doar datele unui singur institut de sondaj pe întreaga perioada, datele aparțin Institutului Sociopol.

În București, Klaus Iohannis a obținut 656.769 voturi (57.33%), iar Victor Ponta 488.835 voturi (42.67%). În acest moment, președintele are 31% în Capitală, conform datelor Sociopol prezentate ieri. Iar nivelul încrederii la nivelul țării nu poate să difere masiv.

Observăm că Iohannis a pierdut aproape jumate din încrederea obținută. Desigur, vor veni mulți și vor spune că nu poți compara intenția de vot cu încrederea, ceea ce este adevărat, dar la acest moment cifrele sunt sunt extrem de relevante prin prisma analizei jocului politic desfășurat de Iohannis.

Cum a pierdut președintele aceste procente? Contextul politic nu i-a fost defavorabil. Iohannis a fost singur pe terenul de joc, după ieșirea din scenă a lui Ponta nemaiavând adversar. PSD evită conflictul direct cu Iohannis. Dragnea atacă rar și fără forță. Celălalt adversar, Traian Băsescu, nu mai are credibilitatea de altă dată, de aceea atacurile sale au o penetrare destul de limitată în electorat. Mediul economic nu este mult diferit față de anii trecuți, nu există o criză majoră care să provoace frustrări sociale și care să contribuie la scăderea popularității acestuia. Are partener un guvern tehnocrat care se menține pe o linie fără derapaje majore, uneori punctând foarte bine la capitolul P.R.

Concluzia este una singură: Iohannis a pierdut din cauza greșelilor personale. Comunică puțin, uneori este inadecvat, nu reușește să se poziționeze corect, nu are viziune. Rolul pe care vrea să îl joace – președinte monarh – nu este în ton cu așteptările românilor.

Își va mai putea reveni Iohannis? Dacă ne aducem aminte de prestația sa din campania electorală, am putea spune că nu are calitățile necesare. Capacitatea sa de comunicare este redusă. Nu pare a avea abilitățile politice necesare ca să poată construi jocuri ce ar putea pune adversarii în poziție de inferioritate. Fără un guvern puternic, fără un partid puternic, probabil, Iohannis ar obține în 2019 scorul pe care l-a obținut în turul 1 al alegerilor din 2014. Atât.

Așa cum se prezintă situația la acest moment, PNL, partenerul lui Iohannis, este prins ca într-o menghină. Nu poate juca singur și, din această cauză, crește și scade, în sondaje, în funcție de evoluția lui Iohannis. Uneori, Iohannis îi lasă, conștient, pe liberali în offside (vezi cazul Codul Fiscal), ceea ce duce la costuri electorale pentru partidul condus de Alina Gorghiu. Dacă nu se schimbă ceva în acest joc, PNL va rămâne pe locul doi. PSD va conduce și va fi primul la strigare în momentul formării viitorului guvern. Chiar dacă după alegeri vom avea un guvern PSD-PNL, acest lucru nu va fi o garanție pentru faptul că Iohannis va mai putea câștiga un nou mandat de președinte. PSD nu renunță niciodată la lupta pentru fotoliul de șef al statului.

Așadar, la acest moment, șansele ca Iohannis să mai prindă un nou mandat sunt extrem de reduse. Dacă după numai doi ani de mandat, credibilitatea lui Iohannis a scăzut atât de mult, și doar din cauza unor greșeli personale, peste 4 ani, probabil, vom avea o stare de spirit de genul: "hai că mai avem un pic și scăpăm de el".

Articol apărut pe PoliticScan.ro. Citiți și: Sociopol, în detaliu, despre alegerile din București

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.