Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Praful de la bordul ISS prezintă o concentraţie ridicată de substanţe chimice potenţial periculoase (studiu)

futurecdn.ne
statia spatiala internationala iss

Concentraţia de substanţe chimice potenţial periculoase din praful colectat de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) o depăşeşte pe cea prezentă în multe dintre locuinţele din Statele Unite sau din vestul Europei, relevă un studiu recent, relatează miercuri DPA/PA Media, potrivit Agerpres.

În primul studiu de acest gen, oamenii de ştiinţă au analizat un eşantion de praf din filtrele de aer de pe ISS pe care le-au comparat cu contaminanţii organici din locuinţele de pe Pământ.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Birmingham şi de la Glenn Research Center al NASA, a declarat că aceste constatări ar putea orienta designul şi modul de construcţie ale viitoarelor nave spaţiale.

Profesorul Stuart Harrad de la Universitatea din Birmingham, coautor al studiului, a declarat: "Descoperirile noastre au implicaţii asupra viitoarelor staţii spaţiale şi habitate, unde este posibilă eliminarea multor surse de contaminanţi prin alegerea atentă a materialelor, în stadiile incipiente ale proiectării şi construcţiei".

"În timp ce concentraţia de contaminanţi organici descoperiţi în praful de pe ISS a depăşit adesea valorile medii din locuinţe şi alte spaţii interioare din SUA şi din vestul Europei, nivelurile acestor compuşi se situau în general în intervalul prezent pe Pământ", a adăugat el.

Contaminanţii identificaţi în praful de la bordul ISS au inclus difenil eteri polibromuraţi (PBDE), hexabromociclododecan (HBCDD), ignifugi bromuraţi (BFR), organofosfaţi (OPE), hidrocarburi aromatice policiclice (PAH/HAP), substanţe perfluoroalchilice (PFAS) şi bifenili policloruraţi (PCB).

Substanţele BFR şi OPE sunt utilizate pentru respectarea reglementărilor de siguranţă la incendiu, cum ar fi în cazul echipamentelor electrice şi electronice, izolaţii, ţesături şi altele.

PAH/HAP sunt prezente în combustibilii pe bază de hidrocarburi şi sunt emise prin procesele de ardere.

Substanţele PCB sunt utilizate în materiale pentru etanşeizare şi în cazul echipamentelor electrice, în timp ce PFAS sunt folosite pentru impermeabilizare.

Însă, potrivit cercetătorilor, efectele acestor substanţe chimice asupra sănătăţii umane au condus la interzicerea unora dintre ele sau la limitarea utilizării.

Unele dintre substanţe sunt clasificate drept poluanţi organici persistenţi (POP), conform Convenţiei UNEP de la Stockholm, iar substanţele PAH sunt clasificate drept cancerigene.

Potrivit cercetătorilor, utilizarea unor obiecte aduse la bord de către astronauţi pentru uzul personal, cum ar fi camere de luat vederi, playere audio, tablete, dispozitive medicale şi haine, reprezintă surse potenţiale ale multora dintre aceste substanţe chimice identificate.

Aerul din interiorul ISS este recirculat în mod constant, existând opt până la zece schimburi pe oră. În timp ce prin acest proces are loc eliminarea dioxidului de carbon şi a urmelor de contaminanţi gazoşi, gradul în care sunt îndepărtate substanţele chimice precum BFR este necunoscut.

Nivelurile ridicate de radiaţii pot accelera uzarea materialelor, inclusiv descompunerea obiectelor din plastic în micro şi nanoplastice, aeropurtate ulterior în mediul microgravitaţional.

Studiul sugerează că acest lucru poate contribui la creşterea concentraţiei contaminanţilor chimici şi la o relativă abundenţă a acestora în praful din ISS, ce diferă astfel în mod semnificativ de cel prezent în micromediile din spaţiile interioare de pe Pământ.

Constatările au fost publicate în jurnalul ştiinţific Environmental Science and Technology Letters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.