Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele ASF, Leonardo Badea, despre interzicerea comercializării de opțiuni binare și CFD-uri: 'Decizia ESMA confirmă intenția autorităţilor din România'

asfromania.ro
Leonardo Badea - presedinte ASF

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a convenit asupra măsurilor privind oferirea de contracte financiare pentru diferență (CFD-uri) și de opțiuni binare către investitorii individuali din Uniunea Europeană (UE).

Măsurile convenite cuprind:

1. Opțiuni binare - interzicerea comercializării, distribuției sau vânzării de opțiuni binare către investitorii individuali; și

2. Contracte financiare pentru diferență - restricționarea comercializării, distribuției sau vânzării de opțiuni binare către investitorii individuali. Această restricție constă în: limitele/limitarea efectului de levier la deschiderea pozițiilor; regula de apel în marjă pe bază de cont; protecția împotriva balanței negative pe bază de cont; împiedicarea folosirii de stimulente de un furnizor de CFD-uri; și o avertizare fermă de risc specific, distribuită în mod standardizat.

ESMA poate introduce numai măsuri de intervenție temporare, cu durata de trei luni, conform MiFIR. Înaintea expirării celor trei luni, ESMA va analiza dacă trebuie extinse măsurile de intervenție pentru încă trei luni.

"Având în vedere obiectivul primordial al Autorității, acela de protejare a intereselor investitorilor, cu precădere a investitorilor de retail, și înțelegând riscul pe care îl presupune investiția în instrumente financiare complexe și amploarea fenomenului CFD (contractelor pe diferență) pe perechi valutare și al opțiunilor binare, ASF a manifestat o preocupare constantă cu privire la problematica distribuirii acestor instrumente financiare.

De altfel, proiectul de lege ce transpune în legislația națională prevederile MiFID II specifică în mod clar faptul că este interzisă distribuirea în România, cu titlu profesional, către unul sau mai mulți clienți de retail sau consumatori a opțiunilor binare, precum și a oricăror instrumente financiare cu o scadență de maximum 48 de ore și care implică un anumit efect de levier al cărui nivel va fi stabilit de ASF prin reglementari secundare.

În spațiul european există state membre care au introdus parțial restricții/interdicții privind anumite instrumente financiare și modalitatea de distribuire a acestora, iar în urma introducerii acestor dispoziții a scăzut semnificativ numărul plângerilor înregistrate pe acest subiect. Decizia ESMA confirmă astfel decizia adoptată deja la nivel național de unele state membre, precum și intenția autorităților din România de restricționare a distribuirii unor astfel de instrumente către retail", a declarat Leonardo Badea, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.