Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Austriei, la Summitul celor Trei Mări: Furnizarea de energie pentru cetățenii europeni trebuie să ne fie ținta comună

Alexander Van der Bellen

Alexander van der Bellen, președintele Austriei, a declarat, luni, în cadrul Summitului celor Trei Mări, că una dintre principalele ținte, atât pentru țările din regiune, cât și pentru Uniunea Europeană, trebuie să fie furnizarea de energie cetățenilor europeni și securitatea în acest domeniu, scrie Mediafax.

„Securitatea energetică rămâne o precondiție pentru a realiza inovația, creșterea și potențialul nostru comun. Furnizarea de energie pentru cetățenii europeni trebuie să ne fie ținta comună, ceea ce impune diversificarea resurselor de energie și a rutelor de transport (n.red. - în domeniu). Avem nevoie de amândouă. Nord-stream 2 este un exemplu important de diversificare a acestor eforturi. De asemenea, apreciem în mod deosebit proiectul BRUA, care completează conducta energetică din România în Austria. Prin diversificarea furnizorilor pentru Europa Centrală și de Est, ne întărim securitatea în furnizare”, a afirmat Alexander van der Bellen, președintele Austriei, la deschiderea Summitului celor Trei Mări. De asemenea, din actuala poziție, când deține președinția Uniunii Europene, Austria intenționează să finalizeze pachetul de energie verde al UE, până la finele acestui an.

„În calitate de investitor important în regiune, Austria este încântată că țările din această regiune se străduiesc să își îmbunătățesc infrastructura, să implementeze principiile Uniunii Europene, care vor fi cheia pentru a construi infrastructura necesară ce îi va permite UE să concureze într-o lume globalizată”, a precizat van der Bellen.

Citește și: Recep Tayyip Erdogan explică motivul pentru care a primit, din partea Qatarului, un avion de lux în valoare de 500 de milioane de dolari

De asemenea, oficialul austriac a afirmat că performanța ridicată, infrastructura de transport, alături de coridorul de transport dintre țările participante la regiune este o precondiție pentru dezvoltarea economică, iar mai multe eforturi trebuie făcute pentru dezvoltarea infrastructurii digitale. De asemenea, Austria salută proiectul DAPhNE, care prevede dezvoltarea Dunării.

Președintele Austriei a subliniat că toate țările prezente la summit sunt membre ale UE și s-a arătat foarte încântat că Germania, o altă țară membră a UE, este reprezentă la summit și că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va fi prezent dineul din această seară.

„Inițiativa Celor Trei Mări este o platformă binevenită pentru a sprijini această legătură (n.red. - istorică și geografică, precum și moștenirea culturală dintre țările membre), nu doar un mod de a întări cooperarea dintre țările din regiune, ci arată și eforturile Uniunii Europene de a întări coeziunea”, a mai declarat Alexander van der Bellen.

La Bucureşti se desfășoară, luni și marți, Summitul celor Trei Mări - Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică - un proiect care reuneşte 12 ţări, respectiv Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Proiectul are ca obiectiv cooperarea în domeniul energetic, precum şi în cel al infrastructurii de transport şi de comunicaţii între statele membre.

În marja Summitului, la Romexpo are loc, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. La Forumul de Afaceri participă delegați de companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

Citește și: Corina Crețu, europarlamentar PSD și comisar european, dă cărțile pe față despre cum e tratată în partid: 'Nu am primit vreo ofertă pentru a candida din nou'

Reprezentarea statelor participante la Summitul de la Bucureşti este asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezenţa anunţată a nouă preşedinţi de stat, doi preşedinţi de parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexi ilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră. Primele două Summituri ale Iniţiativei au
avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi la Varşovia, în 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.