Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pregătiri pentru un nou război: forțele Yemenului ar putea să alăture occidentalilor și să lupte la sol împotriva rebelilor houthi

nebula.tv
yemen

Şeful adjunct al Consiliului prezidenţial din Yemen a cerut, joi, ajutor internaţional pentru a desfăşura operaţiuni la sol împotriva rebelilor houthi, în sprijinul atacurilor aeriene efectuate împotriva lor de către Statele Unite, notează AFP, citat de Agerpres.

Rebelii şi-au intensificat în ultimele săptămâni atacurile în Marea Roşie - perturbând traficul global - împotriva navelor comerciale pe care le consideră legate de Israel, în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, unde Israelul duce un război mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Statele Unite, care au înfiinţat o forţă internaţională pentru a securiza această zonă crucială pentru comerţul mondial, au efectuat în ultimele zile atacuri aeriene împotriva poziţiilor houthi din Yemen, ţară aflată în război din 2014.

Guvernul yemenit a pierdut cu începere din 2014 controlul asupra unor vaste teritorii, printre care capitala Sanaa, în faţa rebelilor şi, din 2015, primeşte sprijin din partea unei coaliţii conduse de Arabia Saudită pentru a lupta împotriva insurgenţilor.

Dar pentru Aidarous al-Zubaidi, vicepreşedinte al Consiliului prezidenţial, operaţiunile acestei coaliţii, care efectuează şi atacuri aeriene, au fost "insuficiente" pentru a-i învinge pe houthi.

Ajutor militar străin

Forţele terestre, care "aparţin guvernului legitim" yemenit, trebuie "ajutate", a declarat el pentru AFP la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia, argumentând că "atacurile (aeriene) fără operaţiuni terestre sunt inutile".

Într-un răspuns scris la o întrebare, al-Zubaidi a subliniat necesitatea unui ajutor militar străin care se concentrează pe partajarea informaţiilor, antrenarea şi echiparea forţelor guvernamentale.

"O astfel de abordare ar permite forţelor locale (...) să se alăture eforturilor occidentalilor care efectuează lovituri aeriene" împotriva houthi, a adăugat el.

"Este o discuţie pe care dorim să o avem cu Statele Unite şi Marea Britanie" care a participat la atacuri împotriva rebelilor yemeniţi, a spus el.

Consiliul prezidenţial a fost înfiinţat în 2022, după ce preşedintele yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi, refugiat în Arabia Saudită, a predat depline puteri acestui organism, cu sediul la Aden, marele oraş din sud.

Ahmed al-Saleh, consilierul special al Consiliului prezidenţial, a spus, de asemenea, că atacurile aeriene "nu au fost decisive în lupta împotriva houthi".

El a subliniat importanţa ca Statele Unite să "susţină guvernul legitim yemenit şi forţele sale terestre şi să garanteze o coordonarea deplină" în lupta împotriva rebelilor.

Houthii şi guvernul yemenit s-au angajat la sfârşitul lui decembrie să respecte o nouă încetare a focului şi au acceptat deschiderea unui proces de pace pentru a pune capăt conflictului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.