Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul britanic Theresa May încearcă să-și convingă colegii de proiectul de acord asupra Brexitului

Agerpres
Theresa May

Premierul britanic Theresa May încearcă miercuri să-şi convingă miniştrii să-şi depăşească disensiunile cu privire la Brexit şi să aprobe un proiect de acord încheiat marţi de către negociatorii europeni şi britanici, relatează AFP, informează News.ro.

Aprobarea Guvernului este necesară în vederea permiterii organizării unui summit excepţional cu liderii europeni, cu scopul de a valida acordul. Acesta urmează să fie ratificat, ulterior, de parlamentele britanic, naţionale şi european (PE), înainte de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) la 29 martie 2019.

Cabinetul se reuneşte la ora 14.00 GMT (16.00, ora României), pentru a „studia proiectul de acord şi a decide următoarele etape”, a anunţat Guvernul într-un comunicat.

Incertitudinea planează asupra poziţiei pe care o vor adopta miniştrii cei mai eurosceptici - inclusiv Dominic Raab, însărcinat cu Brexitul, sau Penny Mordaunt, secretară de stat însărcinată cu Dezvoltarea Internaţională.

Secretarul de stat al Transporturilor Jo Johnson a demisionat săptănâna trecută din Guvern, apreciind că acordul în curs de finalizare constituie ”o greşeală teribilă”.

La rândul lor, ambasadorii celor 27 de state membre UE se reunesc miercuri după-amiaza la Bruxelles, afirmă douăsurse diplomatice. Postul irlandez RTE a anunţat o reuniune a Guvernului irlandez miercuri.

NOI DEMISII?

Conţinutul proiectului de acord nu a fost divulgat, însă principala miză sunt dispoziţiile cu privire la frontiera irlandeză, asupra cărora negocierile s-au împotmolit în ultimele săptămâni.

Potrivit televiziunii publice irlandeze RTE, proiectul de acord prevede instaurarea unei ”plase de securitate” (backstop) menită să evite revenirea unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

El ar avea forma unui aranjament vamal cu privire la întregul Regat Unit ce ar conţine dispoziţii ”mai aprofundate” cu privire la Irlanda de Nord - în domeniul vamal şi al reglemenrărilor - potrivit RTE.

În cadrul Partidului Conservator al lui May, susţinătorii Brexitului se tem că acordul ar constrânge regatul să se plieze reglementărilor Uniunii timp de ani de zile şi l-ar împiedica să-şi rupă, în realitate, legăturile cu blocul european.

”Chiar dacă s-a semnat un acord cu UE, nimic nu garantează că va fi acceptat de Cabinet”, a comentat Ruth Gregory, o analistă de la Capital Economics. ”Nu am fi surprinşi să vedem noi demisii, atât în rândul conservatorilor eurofili, cât şi eurosceptici”.

„STAT VASAL”

În rândul parlamentarilor, mai mulţi deputaţi conservatori şi-au exprimat opoziţia faţă de proiectul de acord.

Liderul taberei pro-Brexit Boris Johnson a anunţat că va vota împotriva textului, în cazul în care va fi supus aprobării Parlamentului.

”Prin acest acord, noi vom rămâne în uniunea vamală, vom rămâne, de fapt, în piaţa unică”, a deplâns el la BBC, apreciind că acest lucru va transforma Regatul Unit într-un ”stat vasal” al UE. ”Eu sper că acest Cabinet va face ceea ce va trebui şi va respinge” acordul, a conchis el.

Lui BoJo i s-a alăturat eurofobul Jacob Rees-Mogg, în opinia căruia acordul este o ”trădare” a angajamentelor pe care şi le-a asumat Theresa May cu privire la Brexit şi la păstrarea unui tratament identic între Irlanda de Nord şi restul ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.