Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Moldovei, TARE pe poziții în fața Rusiei: 'Chiar dacă suntem o ţară mai mică...'

Pavel Filip

Relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă se află, practic, "în stare de îngheţ" pentru că cele două state nu comunică la nivel guvernamental, a declarat joi seara premierul moldovean Pavel Filip în cadrul emisiunii "Moldova în direct" de la postul public de televiziune, potrivit portalului Deschide.md.

"Nu suntem fericiţi deloc cu acest lucru", a remarcat el, adăugând că pentru Republica Moldova este importantă relaţia cu Federaţia Rusă şi că îşi doreşte o relaţie bună cu Rusia.

Citește și: Anunț exploziv al ambasadorului SUA: 'Un atac aerian asupra României este mult mai probabil'! Ce spune despre achiziția sistemelor Patriot

"Chiar dacă suntem o ţară mai mică, ne dorim ca aceste relaţii să fie bazate pe respect reciproc", a spus Pavel Filip, potrivit Agerpres.

Relaţiile dintre Chişinău şi Moscova s-au tensionat la nivel guvernamental după expulzarea a cinci diplomaţi de la Ambasada Rusiei din Republica Moldova, declararea drept persoană indezirabilă pe teritoriul republicii a vicepremierului Dmitri Rogozin, copreşedintele Comisiei bilaterale de cooperare moldo-rusă şi emisar al preşedintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, din cauza declaraţiilor sale jignitoare la adresa autorităţilor moldovene.

Pe de altă parte, preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, are relaţii excelente cu Kremlinul şi, în special, cu preşedintele Vladimir Putin cu care se va întâlni la 11 octombrie la Soci, pentru a şasea oară în acest an, în cadrul summitului şefilor de state membre ale CSI.

În acelaşi context, premierul moldovean a mai spus că Republica Moldova a acumulat la buget anul acesta cu patru miliarde de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, chiar dacă Chişinăul nu va beneficia de asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, proiectele investiţionale vor continua să fie implementate, a afirmat el.

Citește și: Ministrul Apărării, mesaj TRANŞANT în scandalul salariilor din MAPN. Ce se întâmplă cu SPORURILE militarilor

"Noi am făcut rectificarea bugetului şi am luat ca bază situaţia că nu primim nicio tranşă din asistenţa macrofinanciară şi nu va avea de suferit niciun proiect investiţional pentru că am reuşit deja în timpul acesta să ne mobilizăm şi să ne organizăm economia ţării astfel încât veniturile la buget au crescut mai mult decât ne aşteptam", a spus prim-ministrul.

Pavel Filip a declarat că sunt 30 de condiţii care trebuie îndeplinite de către Republica Moldova pentru a primi toate cele trei tranşe din asistenţă macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. "Noi admitem că aceşti bani nu-i vom primi anul acesta, dar îi vom primi anul viitor", spune premierul.

Republica Moldova ar putea rata ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene ca urmare a deciziei Chişinăului de a modifica sistemul electoral, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia, o iniţiativă a Partidului Democrat - la putere - al premierului Pavel Filip, potrivit presei de peste Prut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.