Divergenţele din cadrul Uniunii Europene (UE) există şi trebuie să fie acceptate şi rezolvate prin dialog, a declarat prim-ministrul portughez Antonio Costa într-un interviu publicat luni de agenţia portugheză de ştiri Lusa, subliniind că "Brexit-ul a fost o ruptură destul de mare".
În interviul acordat Lusa, premierul portughez, a cărui ţară va deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE în prima jumătate a lui 2021, a spus că există linii roşii în blocul comunitar şi că respectarea statului de drept este una dintre ele, potrivit agerpres.ro.
"Cred că ar fi rău să pretindem că nu există asemenea divergenţe, problemele pot fi rezolvate numai când sunt recunoscute şi se vorbeşte despre ele cu sinceritate", a răspuns Costa când a fost întrebat despre divizările apărute în UE odată cu criza pandemiei.
Prim-ministrul a spus că, în această criză, Europa a dat "un răspuns rapid şi ferm" şi "a arătat o mare capacitate de a conduce". Aceste lucruri pot fi văzute în "achiziţionarea comună de vaccinuri" şi în "pasul uriaş" al emiterii de datorie comună pentru a finanţa redresarea, ceea ce reprezintă "borne foarte simbolice".
Costa a recunoscut că persistă divergenţe în rândul celor 27, dar a subliniat că aceasta este "o realitate" care trebuie "acceptată fără drame şi în deplină linişte".
"Este evident că astăzi cele 27 de state membre nu au aceeaşi viziune asupra a ceea ce trebuie să fie Europa şi nici aceeaşi dorinţă ca Europa să fie ceea ce este. Poate prezenţa Regatului Unit a ascuns multe din aceste poziţii naţionale, care au fost, să zicem, descoperite prin plecarea Regatului Unit", a spus el, invocând divergenţe în chestiuni precum migraţia şi solidaritatea bugetară.
Antonio Costa a declarat pentru Lusa că "ar fi rău" să încerci "să pretinzi că aceste divergenţe nu există", pentru că "problemele se rezolvă numai când sunt acceptate şi se vorbeşte despre ele cu sinceritate".
"Să nu forţăm pe nimeni să facă mişcări pe care nu vrea să le facă. Brexit-ul a fost o ruptură suficient de mare şi nimeni nu mai vrea aşa ceva", a spus el.
În ceea ce priveşte fricţiunile privind condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept, determinând Ungaria şi Polonia să blocheze aprobarea bugetului multianual şi a fondului de relansare până la summitul UE din decembrie, premierul portughez a spus că "aceasta este într-adevăr una dintre liniile roşii" pentru că "Tratatul UE este foarte clar".
Subiectul, a subliniat el, este unul "în mod special sensibil" pentru Portugalia, întrucât "ceea ce a motivat Portugalia să se alăture UE nu este euro, care nici măcar nu exista pe atunci, nici piaţa internă, care nici ea nu exista", ci "valorile sale", care au permis ca libertatea şi democraţia "să fie consolidate".
"Nu putem fi 27 şi să nu discutăm în 27. Când o decizie trebuie să fie unanimă, nu are sens să ai iluzia că unanimitatea este posibilă refuzând să discuţi cu celălalt. Trebuie să discutăm cu toată lumea şi să găsim punctul de înţelegere între toţi", a adăugat el.
"Când este necesară unanimitate, există o singură cale şi aceea este compromisul. Bineînţeles, asta înseamnă să încercăm să înţelegem ce puncte de vedere au ceilalţi, să-i facem pe ceilalţi să înţeleagă punctele noastre de vedere şi să aflăm care este punctul de înţelegere", a mai afirmat Antonio Costa.