Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Republicii Moldova: 'Este foarte important pentru noi să nu fim uitați de Uniunea Europeană'

captura Facebook
Natalia Gavrilița

Republica Moldova se teme că propriul efort de a se alătura blocului comunitar european va fi uitat. Cel puțin asta a declarat premierul Natalia Gavrilița, care zilele trecute a participat la Forumul Economic Mondial.

„Este foarte important pentru noi să nu fim uitați, lăsați în urmă sau să devenim o zonă gri. Poporul Moldovei a votat masiv pentru integrarea europeană încă înainte de începerea războiului”, a declarat Natalia Gavrilița, într-un interviu pentru Bloomberg.

Campania de promovare a aderării la UE a început încă înaintea războiului din Ucraina. Iar acum, șefa Executivului, Natalia Gavrilița, a mers la Davos pentru a susține acest efort și pentru a aduna sprijin.

Gavrilița a subliniat că Moldova își consolidează instituțiile și statul de drept, sarcini de bază pentru orice candidat la aderare. Dar cu o economie suferindă și dependentă de livrările de gaze ale Rusiei, Gavrilița a avertizat că țara sa beneficiază de o fereastră de timp scurtă, pentru ca cererea de aderare, depusă pe data de 3 martie, să fie analizată la Bruxelles și în capitalele UE. „Momentul (acțiunii) este acum”, a spus ea în interviul acordat.

Totuși, autoritățile de la Chișinău „sunt îngrijorate cu privire la efectul pe termen mediu asupra stabilității în regiune”, a admis șefa Guvernului. De aceea, în vreme ce își va menține statutul neutru din punct de vedere militar, Moldova nu exclude unele investiții în apărare, a spus Gavrilița. „În lumina riscurilor tot mai mari, trebuie să fim mai bine pregătiți să ne apărăm”, a mai spus ea.

Gavrilița a cerut și de la alte țări să acorde ajutor. Moldova are nevoie de cel puțin 400 de milioane de euro (428 de milioane de dolari) sub formă de granturi pentru a-și menține sustenabilitatea datoriei și moneda sub control, a spus ea. Totodată, Moldova poartă discuții cu Germania, Franța și alții pentru un ajutor mai mare. Astfel, există încă o cale către obiectivul autorităților din Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.